Luštěniny
Luštěniny jsou skvělým zdrojem bílkovin rostlinného původu, vlákniny a mnoha minerálních látek a vitamínů. Obsah tuků se v luštěninách pohybuje kolem 2 %, výjimkou jsou pouze sójové boby, které obsahují až 23 % tuku. Jedná se ale převážně o nenasycené, tedy „zdravé“ tuky.
Velkým plusem je také to, že luštěniny neobsahují žádný cholesterol. Luštěniny jsou navíc výborným zdrojem vlákniny, která napomáhá navození pocitu sytosti schopností zvětšovat svůj objem a tím prodlužovat dobu vyprazdňování žaludku.
Z vitamínů a minerálních látek jsou luštěniny bohaté především na vitamín A, vitamín B1, vápník a železo. Bohužel využitelnost je nízká, protože luštěniny obsahují tzv. fytáty, které zhoršují vstřebatelnost vápníku i železa.
Vhodné:
- luštěniny v čerstvém stavu (např. do salátů),
- ve formě teplých luštěninových pokrmů,
- jako příloha a do polévek.
Méně vhodné:
- smažené (např. luštěninové karbanátky).
Autor: Mgr. Karolína Hlavatá
Přečtěte si také další články: