Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Maso, ryby, uzeniny

Maso je významným zdrojem bílkovin živočišného původu, tuku, vitamínů a minerálních látek. Z vitamínů se jedná zejména o vitamín D a B12, z minerálních látek to je vápník, fosfor a železo. Určitou nevýhodou může být vysoký podíl nasycených, tedy „nezdravých“, tuků. Záleží na druhu masa – například tučný bůček obsahuje 47 g tuku ve 100 g, kdežto libová vepřová kýta obsahuje ve 100 g pouze 14 g tuku. Dobrou volbou z hlediska obsahu tuku je také kuřecí maso, zvěřina a z méně obvyklých druhů maso klokaní a pštrosí. Nevýhodou u zvěřiny je vysoký obsah cholesterolu. Množství tuku můžete snížit tím, že odstraníte jeho viditelné části před úpravou masa.

Velmi cenné je rybí maso, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny řady omega-3. Maso ryb je také významným zdrojem jódu, který je nutný pro správnou činnost štítné žlázy. Zařazujte do jídelníčku alespoň třikrát týdně ryby, mají málo tuků a vysoký obsah bílkovin. Pozor pouze na ryby v oleji, z hlediska energetického obsahu jsou výhodnější ryby ve vlastní šťávě.

Uzeniny jsou sice oblíbené, ale z hlediska správné výživy zcela nevhodné. Do jídelníčku by měly být zařazovány opravdu pouze občas. Obsahují velké množství tuku (u trvanlivých salámů může obsah tuku dosahovat až 50 %), cholesterolu, soli a konzervačních látek.

Vhodné:

  • krůtí nebo kuřecí (bez kůže),
  • libové vepřové, hovězí nebo telecí maso,
  • králičí maso a jiná zvěřina,
  • ryby (sladkovodní a mořské), plody moře,
  • drůbeží párky, dušená vepřová šunka, drůbeží šunka.

Méně vhodné:

  • prorostlá masa, vnitřnosti, drůbeží maso konzumované s kůží,
  • ryby v oleji,
  • salámy, klobásy, výrobky z vnitřností, paštiky,
  • škvarky, slanina.

Autor: Mgr. Karolína Hlavatá

Přečtěte si také další články:

Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce