Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Nakupujeme zdravě II – tuky a bílkoviny

Přestože to na první pohled nevypadá, zdroje bílkovin a tuků spolu velmi úzce souvisí – ačkoliv si to neuvědomujete, tak většina zdrojů bílkovin obsahuje také určité procento tuku.

Maso

Zdrojem plnohodnotných živočišných bílkovin je maso, méně vhodné jsou pak uzeniny a masné produkty (zde vždy záleží na druhu) vzhledem k jejich konzervaci solí, uzení, apod.  Maso vždy upřednostněte libové (krůtí a kuřecí prsa, králičí maso, vepřová panenka i kýta, apod.), raději čerstvé než konzervované. Z uzenin lze doporučit pouze občasnou konzumaci šunky výběrové či nejvyšší kvality a dalších uzenin s vysokým podílem “masa“ a tedy čistých svalových bílkovin. Naopak uzeniny a masné produkty jako je např. slanina, paštika, párky s nízkým obsahem masa, trvanlivé salámy, vinná klobása, špekáčky, apod. vhodné nejsou – obsahují velké množství tuku.


Mléčné produkty

Velmi důležitým zdrojem bílkovin jsou mléčné produkty – měli byste raději volit jejich polotučnou variantu. Samotné mléko může některým lidem působit zažívací potíže, také jej nelze brát jako pouhý nápoj, ale jako potravinu-jeho energetická hodnota není zanedbatelná. Lépe jsou obvykle snášeny zakysané mléčné produkty - kefíry, acidofilní mléka a jogurty. Při výběru jogurtů se vždy podívejte na obal a nekupujte výrobky označené jako „jogurtový výrobek“ – vždy vybírejte „jogurt“, vhodné je vybrat takový, který obsahuje cca 3-4 g tuku na 100 g výrobku, není vhodné konzumovat odtučněné výrobky, které jsou poté zahušťovány škrobem nebo želatinou.

Dalšími vhodnými mléčnými produkty jsou tvarohy - např. měkký, tvrdý tvaroh nebo polotučný tvaroh. Můžete také míchat tučný a odtučněný tvaroh. Vhodné jsou také tvrdé sýry – je vhodné preferovat ty, které obsahují 30 % tuku v sušině. Pokud máte rádi sýry tučnější, dopřejte si jich menší množství a pouze občas.  Vhodné jsou také čerstvé a termizované sýry – cottage sýr, žervé, lučina, naopak k častější konzumaci nejsou vhodné tavené sýry – obsahují tavící soli. Výborným zdrojem bílkovin je také vaječný bílek, naopak žloutek obsahuje tuk – a nejen onen nebezpečný cholesterol, ale také prospěšné látky – např. lecitin. Pokud nemáte vysokou hladinu cholesterolu v krvi, pak se při přiměřené spotřebě vajíček (cca 3 týdně) není čeho bát.

Ryby

Vhodným zdrojem bílkovin jsou také ryby a mořské plody, tučnější mořské ryby (např. losos, makrela, sleď) obsahují také velmi vhodné omega 3 mastné kyseliny. Vhodnější jsou samozřejmě čerstvé ryby než ryby uzené či konzervované. Omega 3 mastné kyseliny najdeme také v rostlinných olejích a ořeších. Pro studenou kuchyni můžete využít různé druhy olejů lisovaných za studena – např. olej konopný, lněný, olivový, řepkový, světlicový a další. Pro tepelnou úpravu je poté vhodné zvolit olej řepkový nebo rafinovaný olivový olej.


Živočišné výrobky

Naopak omezovat byste měli spotřebu výrobků obsahujících tuky živočišné – např. sádlo, máslo, lůj, škvarky, atd....Určitým kompromisem mezi rostlinnými margaríny obsahujícími oleje a živočišnými tuky představuje pomazánkové máslo, které má nižší obsah tuku a obsahuje více bílkovin.

Přečtěte si také další články:



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář
Po Út St Čt So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

jednodenní akce
vícedenní akce