Ovoce a ořechy
Ovoce je stejně jako zelenina výborným zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálních látek a ochranných látek s antioxidačním účinkem. Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny sacharidy, jejichž obsah kolísá v závislosti na druhu a stupni zralosti plodu. Kvůli vyššímu obsahu sacharidů má ovoce více energie než zelenina. Proto by poměr konzumované zeleniny a ovoce měl být alespoň 2:1. U mnohých lidí je nadměrný příjem ovoce jednou z příčin nadbytečných kilogramů. Je proto vhodné vybírat raději méně sladké druhy a pro lepší zasycení kombinovat ovoce s mléčnými výrobky. Obsah tuku a bílkovin je zanedbatelný. Denně bychom měli sníst 250–300 g ovoce.
Pastí pro štíhlou linii může být také sušené ovoce, které má sice poměrně vysoký obsah vlákniny, vápníku, draslíku a hořčíku, ale přesto ho do svého jídelníčku zařazujte pouze občas. Nejlépe jako náhradu za jiné sladkosti. Sušené ovoce ve 100 gramech obsahuje v průměru 1 000 kJ, banány dokonce 1360 kJ.
Ořechy patří mezi skořápkaté ovoce (vlašské a lískové ořechy, jedlé kaštany apod.) a obsahují ve 100 g až 90 % tuku. Tuk v ořechách je velmi cenný, protože má vysoký obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin. Ořechy jsou také bohaté na vitamín E a fytosteroly. Při hubnutí ale pečlivě sledujte množství snědených oříšků, protože sníst sáček ořechů znamená přijmout cca 2800 kJ a více než denní doporučený příjem tuků.
Vhodné:
- čerstvé ovoce,
- 100% ovocné šťávy nebo šťávy připravené z čerstvého ovoce, zředěné vodou.
Méně vhodné:
- sušené ovoce,
- kompoty, marmelády a džemy.
Autor: Mgr. Karolína Hlavatá
Přečtěte si také další články: