Zelenina
Zelenina je pro zdraví velice důležitá. Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny sacharidy, obsah bílkovin a tuků je však až na výjimky minimální. V zelenině je obsažena celá řada důležitých minerálních látek, vitamínů a dalších látek s antioxidačním účinkem. Z vitamínů se jedná především o vitamín C, karotenoidy a kyselinu listovou; z minerálních látek to je zejména draslík, hořčík, vápník, železo a mangan.
Zelenina se cení také pro svůj nízký obsah energie (ten je dán značným obsahem vody) a vlákniny. Ta nejen dobře sytí, ale uplatňuje se také v prevenci a léčbě mnoha onemocnění, například zácpy, dráždivého tračníku, nádorového onemocnění střev, cukrovky a obezity. Doporučuje se sníst denně 500 g zeleniny.
Vhodné:
- zelenina v čerstvém stavu (na obložený chleba, do salátů),
- ve formě teplých zeleninových pokrmů,
- jako dušená příloha, do polévek apod.,
- 100% zeleninové šťávy nebo šťávy připravené z čerstvé zeleniny.
Méně vhodné:
- smažená zelenina,
- zelenina sterilovaná se solí.
Autor: Mgr. Karolína Hlavatá
Přečtěte si také další články: