Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Kumquat na Cointreau

  • Cukr (250 g)
  • Cointreau (1 sklenka)
  • Vanilková zmrzlina
  • Kumquatu (500 g)
  • Kousek vanilky

Celkem 0 kJ

Postup:

Naštípněte kumquaty a dejte je do hrnce. Přidejte Cointreau, cukr a kousek vanilky. Zalijte vodou tak, abyste zakryli ovoce, a vařte na mírném ohni třicet minut. Poté nechte vychladit nejméně jeden den, aby kumquaty dostaly chuť. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou dle chuti.


Salát Arcoiris

  • Listový salát (1 zelený a 1 fialový)
  • Mastrouhaná mrkev (1 ks)
  • Cherry rajčátka (několik ks)
  • Nastrouhaný nízkotučný sýr ementálového typu
  • Šunka nakrájená na proužky
  • Papája na ozdobení (1 ks)
  • liči (8 - 10 ks)
  • Kumquat (12 ks)
  • Olivový olej, jablečný ocet a sůl

Celkem 0 kJ

Postup:

Oloupejte liči a vyndejte střed. Na malé kousky nakrájejte kumquaty – není nutné, abyste odstraňovali slupku. K liči přidejte nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku a salát natrhaný na kousky. Zalijte olivovým olejem a octem se solí. Přidejte nastrouhanou mrkev a cherry rajčátka. Vše promíchejte a ozdobte papájou.


Ovocný salát s granátovým jablkem

  • Žluté melouny (2 ks)
  • Mango (1 ks)
  • Broskve (2 ks)
  • Vetší kiwi (3 ks)
  • Větší sladký pomeranč (1 ks)
  • Citron (šťáva z 1 ks)
  • Cukr (1 lžíce)
  • Granátová jablka (3 ks)
  • Špetka skořice

Celkem 0 kJ

Postup:

Melouny rozkrojte, vydlabejte semínka, odkrojte slupku, dužinu nakrájejte a vložte do mísy. Mango oloupejte, dužinu okrájejte, překrájejte na kousky. Broskve oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Oloupané kiwi rovněž nakrájejte. Pomeranč oloupejte a každý měsíček překrojte napůl. Granátové jablko rozkrojíte a vydlabejte zrníčka. Ovoce v míse poprašte cukrem a skořicí, zalijete šťávou z citronu a promíchejte. Podávejte chlazené.


Kuřátko Papája

  • Kuřecí prsa nakrájená na kostičky (4 ks)
  • Papája (1 ks)
  • Cibule (1 střední)
  • Olivový olej (3 lžíce)
  • Kokosové mléko (250 ml)
  • Cukr (1 lžička)
  • Podélně rozkrojená tobolka vanilky (1 ks)
  • Sůl a pepř podle chuti

Celkem 0 kJ

Postup:

V hrnci smíchejte kokosové mléko, cukr, vanilku a vše nechte přijít téměř k varu. Odstavte a nechte vyluhovat. Papáju rozkrojte napůl, lžící vydlabejte semínka a oloupejte slupku. Čistou dužinu nakrájejte na plátky. Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte kousky kuřete a smažte je do růžova. Přidejte cibuli a smažte, až zesklovatí. Přidejte plátky papáji a vše duste dalších 5 minut. Mezitím vyjměte vanilku z kokosového mléka a tupou hranou nože seškrábněte zrníčka ke kuřeti. Kuřecí směs rozložte na servírovací mísu, ochucené kokosové mléko vlijte na pánev a na prudkém ohni nechte zredukovat na omáčku. Tou pak přelijte kuře s papájou. Podávejte nejlépe s rýží.


Exotický salát

  • Karambola (2 ks)
  • kiwi (1 ks)
  • Papája (2 ks)
  • Banány (2 ks)
  • Limetky (šťáva z 1-2 ks)
  • Pomeranč (šťáva z 1 ks)
  • Cukr dle chuti

Celkem 0 kJ

Postup:

Oloupejte banány a nakrájejte je na kolečka. Kiwi oloupejte a nakrájejte na kolečka, karamboly na hvězdičky. Vše pokapejte cukrem oslazenou šťávou z limetek a z pomeranče. Papáji rozpulte, vyndejte semínka, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Ty přidejte k ostatnímu ovoci, vše zamíchejte a nandejte do pohárových misek. Před podáváním nechte ovocný salát vychladit alespoň hodinu v lednici.


Tamarilo sýrový salát

  • Tamarila (200 g)
  • Sýr Gouda nebo Leerdamer (200 g)
  • Cibule (1 ks)
  • Pažitka (1 svazek)

Zálivka:

  • Hořčice (1 lžička)
  • Balsamico ocet (1 lžička)
  • Malinový ocet (1 lžička)
  • Olivový olej (4 lžíce)
  • Cukr, sůl, pepř

Celkem 0 kJ

Postup:

Tamarilo spařte, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Nakrájejte sýr, cibuli, pažitku a přidejte k tamarilu. Všechny ostatní přísady promíchejte, přelijte přes salát a zamíchejte. Salát nechte stát asi 30 minut v chladu a servírujte jej s bagetou.


Sapodila krém

  • Sapodila (2 malé plody)
  • Vanilkový cukr (1 balení)
  • Nízkotučný tvaroh (250 g)
  • Želatina

Celkem 0 kJ

Postup:

Namočte želatinu na 10 minut do studené vody. Sapodilu oloupejte, vypeckujte a rozmačkejte na kaši. Želatinu rovněž rozmačkejte a vložte do hrnce s vanilkovým cukrem, ohřejte a míchejte dohladka. Přidejte rozmačkanou kaši ze sapodily. Lehce našlehejte tvaroh a přimíchejte ostatní suroviny. Krém libovolně ozdobte, například drobným ovocem.


Rajčata plněná avokádem

  • Hlávkový salát (1ú2)
  • Citrónová šťáva (4 lžíce)
  • Olej (2 lžíce)
  • Sůl, bílý pepř, špetka cukru
  • Rajčata (4 ks)
  • Velké zralé avokádo (1 ks)
  • Petželka (1 svazek)
  • Bílý jogurt (2 lžíce)

Celkem 0 kJ

Postup:

Operte salát a natrhejte jej na kousky. Dvě lžíce citrónové šťávy smíchejte se solí, pepřem, cukrem a zašlehejte olej. Rajčata omyjte a seřízněte vršky. Lžičkou vydlabejte. Avokádo oloupejte, přepulte a vyjměte pecku. Nakrájejte na větší kousky a pokapejte citrónem. Avokádo a oprané lístky petrželky rozmixujte na pyré. Vmíchejte jogurt, osolte a opepřete. Směsí naplňte zdobicí sáček s trubičkou a nastříkejte do vydlabaných rajčat. Salát promíchejte s marinádou. Rozdělte salát na talířky a navrch položte plněná rajčata.


Arabský salát z rajčat a mochyně

  • Rajčata (6 ks)
  • Mochyně (6 – 8 plodů)
  • Cibule (1 ks)
  • Bílý jogurt nebo kysaná smetana (1 kelímek)
  • Čerstvě sekaná máta nebo koriandr(1 lžička)
  • Sůl, pepř, česnek (1 stroužek)

Celkem 0 kJ

Postup:

Rajčata nakrájejte na kostičky, mochyni na plátky, cibuli jemně nasekejte. Smíchejte, lehce osolte, opepřete a promíchejte s jogurtem ochuceným mátou (nebo koriandrem či petrželkou) a utřeným stroužkem česneku. Dejte vychladit a podávejte jako samostatné jídlo s bílým chlebem nebo jako salát.

Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce