Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Pučálka

  • Máslo nebo rostlinný olej (1 lžíce)
  • Neloupaný hrách (200 g)
  • Sůl a pepř nebo med a skořice

Celkem 0 kJ

Postup:

Přebraný, propláchnutý a okapaný hrách rozprostřeme na větší plochou nádobu a zalijeme vlažnou vodou. Uložíme na teplé místo a necháme klíčit. Druhý den vyměníme vodu a slijeme přebytečnou tekutinu tak, aby byl hrách namočen jen zčásti. Po třech dnech se zpravidla objeví klíčky. Hrách důkladně propláchneme, necháme okapat, vložíme na pánev a zvolna jej opražíme na tuku. Pravidelně promícháváme. Hrách můžeme upražit také v troubě, ušetříme spotřebu tuku. Opražený hrách osolíme a opepříme, v případě sladké varianty zakapeme medem a posypeme skořicí.


Pražmo

Na stejném principu spočívá i příprava pražma – jako výchozí surovina se však nepoužívá hrách, ale naklíčená obilná zrna.

Celkem 405 kJ


Pohanková kaše sladká

  • Pohanka (400 g)
  • Mléko (1 litr)
  • Máslo (80 g)
  • Moučkový cukr
  • Hrubě nasekané ořechy (4 lžíce)
  • Hrozinky (1 hrst)
  • Sůl

Celkem 0 kJ

Postup:

Pohanku vsypeme do síta a několikrát propláchneme vroucí vodou. V mléce osoleném špetkou soli rozvaříme pohanku na kaši. Kaši rozdělíme na talíře, osladíme, posypeme sekanými ořechy, předem opranými a okapanými hrozinkami a pokapeme rozpuštěným máslem.


Velikonoční nádivka

  • Uzené krůtí maso (300 g)
  • Vejce (3 ks)
  • Bílky (4 ks)
  • Polotučné mléko (200 ml)
  • Rohlíky (6 ks)
  • Brokolice (200 g)
  • Červená paprika (100 g)
  • Tuk (20 g)
  • Petrželka, sekané kopřivy (100 g)
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek

Celkem 0 kJ

Postup:

Rohlíky nakrájíme a přelijeme mlékem. Brokolici rozebereme na růžičky a papriku nakrájíme na kostičky. Přebytečné mléko z rohlíků vymačkáme, přidáme na kousky nakrájené maso, připravenou zeleninu, petrželku, kopřivy, sůl, trochu pepře, muškátového oříšku, rozšlehaná vejce a zlehka vmícháme sníh z bílků. Směs urovnáme do vymaštěné nádoby. Pečeme v předehřáté troubě tak dlouho, než povrch nádivky zrůžoví. Podáváme se zeleninovým salátem.


Jarní zeleninový salát

  • Mladé pampeliškové listy (250 g)
  • Ředkvičky (1 svazek)
  • Mladá cibulka s natí (2 ks)
  • Vejce (4 ks)
  • Olivový olej (1 lžíce)
  • Bílý polotučný jogurt (200 ml)
  • Hořčice (1 kávová lžička)
  • Pažitka, čerstvě mletý pepř, sůl

Celkem 0 kJ

Postup:

Pampeliškové listy opereme a natrháme na kusy. Ředkvičky a cibulky omyjeme a nakrájíme na kolečka. V salátové míse promícháme pampeliškové listy se zeleninou a lžící oleje. Vejce uvaříme natvrdo. Z jogurtu, hořčice, nasekané pažitky, soli a pepře připravíme zálivku. Salát rozložíme na talíře, ozdobíme na čtvrtky pokrájeným vejcem a pokapeme jogurtovým dresinkem.


Staročeská couračka

  • Kyselé podmásli (1,5 litru)
  • Hladká mouka (40 g)
  • Kysané zelí (300 g)
  • Brambory (8 menších kusů)
  • Sůl

Celkem 0 kJ

Postup:

V trošce podmáslí rozkvedláme mouku a zavaříme ji do zbývajícího mléka. Přidáme pokrájené zelí, brambory a ochutíme solí. Vaříme doměkka.

Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce