Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Klokan po jadransku

  • Brambory (150 g) 495kJ
  • Klokaní maso (150 g) 579kJ
  • Směs na lečo (200 g) 200kJ
  • 1 stroužek česneku
  • Olej (10g) 370kJ
  • Mouka (10 g) 70kJ

Celkem 1714 kJ

Klokaní maso opečeme na oleji, posypeme česnekem pokrájeným na plátky, osolíme a přidáme rozmraženou zeleninu. Podusíme do měkka a šťávu necháme vysmahnout. Podáváme s bramborem.


Kapr na bylinkách s bramborem a zeleninovým salátem

  • Brambory (150 g) 495kJ
  • Kapr (140 g) 742kJ
  • Lžička nasekané pažitky, lžička sušené bazalky, lžička nasekané petrželky, šťáva z citrónu, sůl, pepř
  • Zelenina (200 až 250 g) 170kJ

Celkem 1407 kJ

Postup:

Kapra osolíme, opepříme a na pánvi opečeme. Vložíme do pekáče, posypeme polovinou bylinek a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Kapra podle chuti pokapeme citrónovou šťávou a osypeme zbytkem bylinek. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.


Ryba ve sladkokyselé omáčce s rýží

  • Rýže natural (35 g) 542kJ
  • Rybí filé (200 g) 600kJ
  • Olej (5 g) 185kJ
  • Víno bílé (100 ml) 220kJ
  • Paprika zelená (100 g) 70kJ
  • Paprika červená (100 g) 120kJ
  • Cibule (50 g) 100kJ
  • Maizena (5 g) 75kJ
  • Med včelí (10 g) 136kJ
  • Ocet (10 g)
  • Worchester (10 g) 32kJ
  • Sójová omáčka (10 g) 58kJ

Celkem 2138 kJ

Postup:

Do hlubší misky dáme víno, worchester, sójovou omáčku, ocet, med, maizenu a dobře promícháme. Na oleji orestujeme na kousky nakrájenou rybu. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli na kolečka a lehce podusíme. Zeleninu přidáme k rybímu masu a zalijeme připravenou směsí. Podusíme, podle chuti dosolíme a podáváme s rýží.


Hovězí maso s rýží a rajčatovým salátem

  • Rýže neloupaná (35 g) 500kJ
  • Hovězí kýta (90 g) 684kJ
  • Rajčata (200) 200kJ
  • Cibulka raná s natí (20 g) 28kJ
  • Cukr (5 g) 80kJ
  • Mouka (5 g) 70kJ

Celkem 1502 kJ

Postup:

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na teflonové pánvi. Podlijeme vodou a necháme pod pokličkou dusit. Měkké maso zaprášíme moukou, zakapeme sójovou omáčkou a necháme projít varem. Podáváme s dušenou rýží a rajčatovým salátem.


Klokan po jadransku

  • Brambory (150 g) 495kJ
  • Klokaní maso (150 g) 579kJ
  • Směs na lečo (200 g) 200kJ
  • 1 stroužek česneku
  • Olej (10g) 370kJ
  • Mouka (10 g) 70kJ

Celkem 1714 kJ

Postup:

Klokaní maso opečeme na oleji, posypeme česnekem pokrájeným na plátky, osolíme a přidáme rozmraženou zeleninu. Podusíme do měkka a šťávu necháme vysmahnout. Podáváme s bramborem.


Špenátové palačinky

  • Špenát (200 g) 280kJ
  • Mléko polotučné (100 ml) 190kJ
  • Mouka (50 g) 705kJ
  • 1 vejce 340kJ
  • Olej (10 g) 370kJ
  • Maizena (10 g) 150kJ
  • 1 stroužek česneku, sůl, pepř, zeleninová vegeta

Celkem 2035 kJ

Postup:

Z mléka, vejce, mouky a špetky soli uděláme palačinkové těsto. Špenát dáme rozmrazit, zahustíme Maizenou a dochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem a zeleninovou vegetou. Palačinky smažíme na oleji a plníme špenátem.


Mexická omeleta (pro 4 osoby)

  • 6 vajec 2040kJ
  • 1 kuřecí prso 645kJ
  • Kuřecí nebo zeleninový vývar 560kJ
  • 1 velké rajče 150kJ
  • 2 chilli papričky
  • Máslo 600kJ
  • Sůl
  • Pepř

Celkem 3995 kJ

Postup:

Kuřecí maso povaříme ve vývaru, necháme zchladnout a pokrájíme na kousky. Rajče spaříme horkou vodou, oloupeme a zbavíme semínek. Chilli papričky rozkrojíme, zbavíme semen a žeber a spolu s rajčetem je rozmixujeme na hladké pyré. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a pyré na mírném ohni 5 minut povaříme. Poté vmícháme na kostky nakrájené maso a opepříme. Vejce rozšleháme se solí a pepřem, rozehřejeme lžíci másla, vaječnou směs vlijeme na pánev a koncem vidličky 3–4 vteřiny rychle mícháme. Na vejce rozetřeme masovou směs, pánev nakloníme a omeletu otočíme. Podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.


Plněná kuřecí kapsa

  • Brambory (150 g) 495kJ
  • Kuřecí prsa (150 g) 645kJ
  • Brokolice (100 g) 140kJ
  • Žampiony (50 g) 35kJ
  • Slanina (10 g) 325kJ
  • Steakové koření

Celkem 1640 kJ

Postup:

Maso osolíme, okořeníme a vytvoříme v něm kapsu. Brokolici rozebereme na růžičky a udusíme v páře. Žampiony nakrájíme na kousky a v troše vody podusíme. Brokolici nasekáme a spolu se žampiony jí naplníme kapsu. Kapsu sepneme párátky, obalíme plátkem slaniny a na oleji orestujeme z obou stran. Necháme dodusit pod poličkou a podáváme s vařeným bramborem.


Špagety s mletým masem

  • Špagety 50 g 760kJ
  • Hovězí maso 40 g 304kJ
  • Vepřové maso 50 g 600kJ
  • Olej 15 g 555kJ
  • Cibule 20 g 40kJ
  • Rajčata 200 g 200kJ
  • Česnek 1 stroužek
  • Pálivá paprička
  • Hrstka oregana a bazalky
  • Sůl, mletý kmín, pepř

Celkem 2459 kJ

Postup:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na oleji podusíme cibulku, orestujeme česnek a přidáme mleté maso. Dochutíme solí, pepřem a opečeme. Pak přidáme na kousky nakrájená rajčata, feferonku a podusíme. Podáváme ozdobené nasekanými bylinkami.


Drůbeží játra s rýží a zeleninovým salátem

  • Játra drůbeží (130 g) 637kJ
  • Rýže natural (50 g) 705kJ
  • Olej (15 g) 555kJ
  • Omáčka sójová (10 ml) 58kJ
  • Mouka (10 g) 140kJ
  • Zelenina (200 g) 170kJ

Celkem 2265 kJ

Postup:

Játra opereme, očistíme, nakrájíme na kousky a opečeme na oleji. Podlijeme trochou vody a dusíme do změknutí. Zahustíme moukou a dochutíme solí, pepřem a sójovou omáčkou. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.


Vepřový plátek na houbách s bramborem a rajčatovým salátem

  • Vepřové maso (90 g) 684kJ
  • Brambory (220 g) 728kJ
  • Žampiony (100 g) 179kJ
  • Rajčata (200 g) 200kJ
  • Cibulka jarní s natí (20 g) 28kJ
  • Olej (15 g) 555kJ
  • Mouka (10 g) 140kJ

Celkem 2514 kJ

Postup:

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Houby očistíme, nakrájíme a přidáme k masu. Hotové maso zahustíme moukou a ještě necháme prohřát. Rajčata a cibulku nakrájíme a zakapeme trochou olivového oleje, octa a podle chuti dosladíme umělým sladidlem. Podáváme s bramborem.

Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce