Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Houbový kuba (pro 6 osob)

  • Čerstvé (250 g) nebo sušené (30g) houby
  • Trhané krupky (300 g)
  • Vepřové sádlo (20 g)
  • Cibule (1 ks)
  • Sůl, kmín, česnek, majoránka

Celkem 0 kJ

Postup:

Krupky propláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na sádle. Přidáme okapané krupky, krátce je opražíme, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a do měkka vaříme. Čerstvé houby nakrájíme a na 20 gramech sádla je 15 až 20 minut dusíme s kmínem. Sušené houby den předem namočíme, pak vodu slijeme, houby vymačkáme a upravujeme stejným způsobem jako čerstvé houby. Do uvařených krupek vmícháme podušené houby, rozetřený česnek, majoránku a sůl. Promícháme a vložíme do vymaštěného pekáčku a zapékáme asi 25 minut v horké troubě.


Jahelník

  • Jáhly (250 g)
  • Mléko (1 l)
  • Cukr (120 g)
  • Vanilkový cukr (1 ks)
  • Vejce (2 ks)
  • Máslo (30 g)
  • Namošené sušené švestky (250 g)
  • Citrónová kůra, sůl

Celkem 0 kJ

Postup:

Sušené švestky namočíme na hodinu do horké vody. Jáhly alespoň třikrát propláchneme vroucí vodou a vsypeme je do studeného mléka, které osolíme špetkou soli. Na mírném plameni vaříme do vytvoření kaše. Do hotové kaše vmícháme cukr, máslo, citrónovou kůru, žloutky a dotuha ušlehaný sníh z bílků. Nakonec vmícháme okapané sušené švestky. Směs vložíme do vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.

Tip:

Pokud vám zbyly z pečení vánočního cukroví bílky, ušlehejte je s trochou cukru na tuhý sníh. Jahelník nechte zrůžovět a pak na něj naneste sníh z bílků. Jahelník dále pomalu zapékejte při mírnější teplotě.


Perníčky

  • Hladká mouka (400 g)
  • Moučkový cukr (140 g)
  • Hera (50 g)
  • Vejce (2 ks)
  • Med (3 lžíce)
  • Jedlá soda (½ kávové lžičky)
  • Koření - mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice, badyán (1 lžička)
  • Kakao (1 lžička)

Poleva:

  • Bílek (1 ks)
  • Moučkový cukr (150 g)
  • Citrónová šťáva (1 lžíce)

Celkem 0 kJ

Postup:

Koření utlučeme v hmoždíři najemno. Všechny suroviny dobře zpracujeme na těsto, které necháme do druhého dne „odpočinout“ v lednici. Z těsta vyválíme 2 – 3 mm vysokou placku a vykrajujeme různé tvary. Plech vyložíme pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě. Ještě teplé perníčky potíráme rozšlehaným vejcem. Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou.

Upozornění:

Pokud chcete mít perníčky i na stromečku, nezapomeňte do nich před pečením vytvořit dírku.


Lehký bramborový salát

  • Větší brambory (6 ks)
  • Celer (1 malý nebo půl velkého)
  • Mrkev (2 ks)
  • Petržel (1 ks)
  • Cibule (1 ks)
  • Vejce (1 ks)
  • Steril. hrášek (1 malá konzerva)
  • Sterilované sladkokyselé okurky
  • Bílý jogurt (150 g)
  • Hořčice, sůl, pepř, ocet

Celkem 0 kJ

Postup:

Brambory uvaříme den předem v osolené vodě. Zeleninu očistíme a uvaříme v osolené a lehce okyselené vodě. Cibuli nakrájíme a spaříme horkou vodou. Brambory, zeleninu, uvařené vejce a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, cibuli a promícháme. Přidáme bílý jogurt, malou lžičku hořčice, pepř a podle chuti dosolíme.


Tip na štědrovečerní rybu

Namísto kapra si zkuste tento rok připravit filety z mořské ryby Pangasius. Je nejen bez kostí, ale není ani tolik cítit rybinou a chutná zejména dětem. Upravit ji můžete tradičně smažením, zdravější variantou je však pečení na malém množství oleje v troubě.

Celkem 0 kJ

Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce