Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Polévka z růžičkové kapusty s teplým chlebem

  • Chléb toustový (70 g) 828 kJ
  • Kapusta růžičková (100 g) 214 kJ
  • Smetana sladká 12% (50 ml) 282 kJ
  • Vejce (50 g) 361 kJ
  • Mouka (10 g) 148 kJ
  • Špetka muškátového oříšku, pepř, sůl

Celkem 1833 kJ

Postup:

Kapustičky vaříme s pepřem, solí a muškátovým oříškem do poloměkka. Několik kapustiček dáme stranou, ostatní rozmixujeme. Vejce smícháme se smetanou, moukou a vlijeme do polévky. Krátce povaříme a vrátíme celé kapustičky. Toustový chléb rozpečeme v troubě a podáváme teplý.


Pestrý zeleninový salát s uzeným tuňákem

  • Chléb černý (90 g) 648 kJ
  • Tuňák uzený (100 g) 946 kJ
  • Salát hlávkový (200 g) 150 kJ
  • Grapefruit (100 g) 172 kJ
  • 1 lžíce dressingu 204 kJ
  • Olivy (5 ks) 84 kJ

Celkem 2204 kJ

Postup:

Salát opereme a natrháme na kousky. Poklademe kousky tuňáka, grapefruitu a ozdobíme nasekanými kousky oliv a dressingem.


Celerový salát s pečivem

  • Rohlík celozrnný (70 g) 827 kJ
  • Celer sterilovaný (200 g) 298 kJ
  • Majonéza (20 g) 143 kJ
  • Sýr Eidam 30 % t. v s. (55 g) 597 kJ

Celkem 1865 kJ

Postup: Celer scedíme a smícháme s nastrouhaným sýrem a majonézou. Dochutíme citrónovou šťávou a solí. Podáváme s celozrnným pečivem.


Vajíčkový salát klasik

  • 2 vejce 777 kJ
  • půl cibule 48 kJ
  • Majonéza light 142 kJ
  • Bílý jogurt 137 kJ
  • Sůl
  • Pepř

Celkem 1104 kJ

Postup:

Natvrdo uvařená vejce necháme vychladnout a nasekáme je nahrubo. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a vmícháme k vajíčkům. Vejce s cibulí osolíme, opepříme a spojíme 1–2 lžícemi majonézy. Pro odlehčení vmícháme bílý jogurt. Podáváme s pečivem a bohatou zeleninovou oblohou.


Řecký salát s dalamánkem

  • Dalamánek (55 g) 617 kJ
  • Rajče (100 g) 103 kJ
  • Papriky (100 g) 121 kJ
  • Okurka (100 g) 67 kJ
  • Oliva černá (10 g) 42 kJ
  • Sýr Feta (60 g) 645 kJ
  • Olej olivový (10 g) 388 kJ
  • Sušený rozmarýn

Celkem 1933 kJ

Postup:

Zeleninu nakrájíme, pokapeme olivovým olejem a posypeme sušeným rozmarýnem. Navrch dáme na kousky nakrájený sýr Feta a podáváme s dalamánkem.


Zapečená cuketa s lilkem

  • Hovězí maso (90 g) 622 kJ
  • Lilek (100 g) 163 kJ
  • Cuketa (100 g) 77 kJ
  • Paprika (100 g) 121 kJ
  • Cibule (20 g)
  • Rajčatový protlak (100 g) 376 kJ
  • Parmezán (10 g) 162 kJ
  • Olej (5 g) 194 kJ
  • Provensálské koření

Celkem 1715 kJ

Postup:

Na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli, cuketu a lilek. Okořeníme provensálskými bylinkami. Do zapékací misky dáme část zeleniny, osolené mleté maso a navrch zbytek zeleniny. Zalijeme rajčatovým protlakem, posypeme Parmezánem a dáme zapéct.


Polévka ze zeleniny a barevné čočky

  • Čočka (35 g – váženo v suchém stavu) 482 kJ
  • Kořenová zelenina (100 g) 217 kJ
  • Bylinky
  • Cibule (20 g) 27 kJ
  • Olej (5 g) 194 kJ
  • Mouka (5 g) 74 kJ

Celkem 994 kJ

Postup:

Na oleji osmahneme cibuli a nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, zaprášíme moukou, osolíme, opepříme, zalijeme vodou a přidáme čočku. Na závěr přidáme bylinky.


Zeleninový salát s vejci a hořčičným dressingem

  • Dalamánek (45 g) 505 kJ
  • Slepičí vejce (50 g) 361 kJ
  • Slepičí bílek (50 g) 102 kJ
  • Jogurt bílý se sníženým obsahem tuku (50 g) 98 kJ
  • Hořčice (20 g) 104 kJ
  • Salát hlávkový (150 g) 113 kJ
  • Rajče (50 g) 52 kJ
  • Paprika (50 g) 61 kJ

Celkem 1396 kJ

Postup:

Opraný a natrhaný salát rozložíme na talíř, přidáme nakrájené rajče, papriku, uvařené vejce a bílky. Z jogurtu a hořčice připravíme dressing. Podáváme s tmavým pečivem.


Houbové rizoto se šunkou a sýrem

  • Rýže natural (35 g) 493 kJ
  • Paprika červená (100 g) 121 kJ
  • Žampiony (200 g) 298 kJ
  • Šunka (50 g) 464 kJ
  • Sýr Eidam 30 % t. v s. 326 kJ

Celkem 1702 kJ

Postup:

Žampiony nakrájíme na větší plátky a podusíme v trošce vody. Rýži vaříme spolu s cibulkou, do které zapíchneme tři hřebíčky a kari. Papriku nakrájíme na proužky a dusíme do poloměkka. Houby, papriku, nakrájenou šunku smícháme s uvařenou rýží, dochutíme solí a před podáním posypeme sýrem.


Pestrý zeleninový salát s krabími tyčinkami a majonézovým dressingem

  • Chléb černý (40 g) 291 kJ
  • Krabí tyčinky (120 g) 632 kJ
  • Jogurt bílý (50 g) 137 kJ
  • Majonéza light (20 g) 402 kJ
  • Salát hlávkový (200 g) 150 kJ
  • Rajče (50 g) 52 kJ
  • Řeřicha (10 g) 6 kJ

Celkem 1670 kJ

Postup:

Salát natrháme na kousky a rozložíme na talíř. Na salát dáme na nudličky nakrájené krabí tyčinky a na měsíčky nakrájená rajčata. Z majonézy a jogurtu umícháme směs, kterou dochutíme nasekanou řeřichou. Podáváme s tmavým chlebem.

Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce