Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Uvařte si z přírody!

Letní měsíce a počátek podzimu jsou obdobím hojnosti zeleniny a ovoce. Využijte tuto příležitost co nejvíce. Čerstvé plody mají nejvyšší obsah vitamínů, minerálních látek a látek s antioxidačním účinkem. Navíc jsou pro nás tuzemské druhy ovoce a zeleniny nejpřijatelnější pro náš organismus.

Na mnoha zahrádkách ještě zrají maliny a začíná sezóna ostružin. Tyto drobné plody se vyznačují vysokým obsahem folátů, vitamínu C a antioxidačních látek, které pomáhají předcházet řadě onemocnění, jako jsou nemoci srdce a rakovina. V kombinaci s bílým jogurtem nebo tvarohem jsou maliny nebo ostružiny ideální svačinkou, a pokud dáte tuto směs zamrazit, získáte i zdravou zmrzlinu. Listy maliníku, ostružiníku, popř. i jahodníku jsou také oblíbeny v lidovém léčitelství pro přípravu lahodných čajů, které je možné podávat i dětem.

Kombinujte ovoce se sýry

Tradičním ovocem tohoto ročního období je i hroznové víno. Je lehce stravitelné, představuje výborný zdroj draslíku, a stejně jako maliny a ostružiny, i antioxidačních látek. Pozor by si však měli dávat na přemíru hroznového vína ti, kteří se snaží hubnout. Není problémem sníst velké množství tohoto ovoce, je to ovšem na úkor štíhlé postavy. Pokud máte chuť na hroznové víno, dejte si maximálně 200 g za den, ideálně v kombinaci s potravinami bohatými na bílkoviny. Hrozny dobře chutnají s tvrdým sýrem, rokfórem nebo sýry typu camembert. Zde si ale opět hlídejte celkovou energetickou hodnotu takové svačinky.

Zeleninu ideálně syrovou

Zahrádkáři se těší z úrody celé řady druhů zeleniny jako jsou rajčata, papriky, cukety, dýně, kapusta a kořenová zelenina. Někdy ani neví, co s bohatou úrodou dělat. Při zpracování zeleniny by mělo platit, že není vhodné ji dlouho tepelně upravovat, protože vlivem vysokých teplot ztrácí svou výživovou hodnotu a zhoršují se i její senzorické vlastnosti.

Zeleninu v ideálním případě konzumujte syrovou, popř. upravenou v páře. Pokud ji chcete zamrazovat, je vhodné ji napřed upravit blanšírováním (krátké spaření vodou).

Zeleninu je možné konzervovat také sušením (tradičně se jedná o houby, výborná jsou však např. i sušená rajčata) a samozřejmě zavařováním. V důsledku zavařování se sníží obsah vitamínů, obsah vlákniny a minerálních látek však zůstává stejný. Takto upravená zelenina je pak vítaným zpestřením zimního jídelníčku.

Zásobte se na zimu

Nesmíme zapomenout ani na bylinky a zelené natě. Máte téměř poslední příležitost se zásobit na zimu. Bylinky si buď usušte, nebo zamrazte. Výborné jsou i směsi zelených natí (např. nať z petržele, celeru, libečeku) provoní polévku a připomenou slunné léto.

Houby jsou výborným zdrojem bílkovin

Léto a podzim si nelze představit bez hub. Po výživové stránce se houby cení pro relativně vysoký obsah bílkovin (v průměru 3 g na 100 g hub) a vlákniny. Výhodou je také nízká energetická hodnota, protože houby jsou z více než 90 % tvořeny vodou. Z vitamínů houby obsahují ve významnějším množství vitamíny skupiny B, z minerálních látek to je draslík, fosfor, selen a měď. Díky schopnosti absorbovat látky z prostředí se může obsah vitamínů i minerálních látek lišit.

Houby však mohou kumulovat také toxické látky z prostředí, proto je důležité konzumovat pouze mladé a čerstvé houby. Stejně jako dokážou houby „nasávat“ různé látky z prostředí, umí to i v případě tuku. Při tepelné úpravě proto s tukem šetřete a houby raději duste nebo zapékejte. Typická smaženice připravená na tuku s vejci je nejen energetická, ale dá zabrat i zažívání. Připravte si raději houbovou polévku se zeleninou, flíčky zapečené s houbami nebo houbový guláš.

Autor: PhDr. Karolína Hlavatá, PhD., nutriční terapeutka

Přečtěte si také další články

Registrujte se do Klubu Žij zdravě a získejte spoustu výhod!




Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář
Po Út St Čt So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

jednodenní akce
vícedenní akce