Cibulačka
Nic nezahřeje v sychravém podzimu lépe, než poctivá polévka. Naučte se, jak si připravit jednoduchou cibulačku! Odborníci webu Žij zdravě pro vás mají nový recept plný zajímavostí o zdravém stravování. Dobrou chuť!
Ingredience:
2 porce/cena cca 20 Kč
- Cibule bílá 50 g; 86 kJ
- Cibule červená 50 g; 82 kJ
- Šalotka 25 g; 75 kJ
- Hovězí vývar 500 ml; 320 kJ
- Sůl 3 g; 15 kJ
- Pepř bílý 1 g; 0 kJ
- Víno bílé 25 ml; 55 kJ
- Máslo 10 g; 300 kJ
- Petrželka 2 g; 5 kJ
- Toustový chléb 10 g; 122 kJ
- Parmezán 2 g; 32 kJ
Postup:
Obě cibule a šalotku nakrájíme na kolečka. V rendlíku si rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme nakrájenou cibuli. Poté ji zalijeme bílým vínem a 1 minutu podusíme. Dále přilijeme vývar a provaříme asi 5 minut. Nakonec polévku osolíme, opepříme a přisypeme nasekanou petrželku. Polévku podáváme s opečeným toustovým chlebem se zapečeným parmazánem.
Michal Fait
Tip kuchaře: Vždy dodržte 3 druhy cibule. Polévka dostane jedinečnou chuť.
Bc. Jitka Horáková, DiS.
Komentář nutričního terapeuta: Energetická hodnota 1 porce: 546 kJ; Obsah živin: tuky 1,1 g, sacharidy 16,8 g, bílkoviny 2,9 g.
V tomto pokrmu převládá hlavně cibule, je to zelenina z čeledi česnekovitých, pocházející původně z Asie. Je nepostradatelnou součástí naší kuchyně a užíváme ji při vaření, jako koření či zeleninu. Nejvíce blahodárných účinků pro náš organismus má cibule za syrova, po tepelné úpravě ztrácí na síle. Obsahuje Allicin – látka působící jako přírodní antibiotikum, zbraňuje v našem těle množení mikroorganismů. Je bohatá především na vitamín C a E, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a z minerálů obsahuje hlavně tyto prvky – železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, vápník a jód. V cibuli jsou také enzymatické látky, které mají příznivé účinky na trávicí proces a podporují chuť k jídlu při nechutenství. Vzhledem k své nízké energetické hodnotě může tento pokrm sloužit jako lahodný teplý pokrm k obědu či k večeři.
Mgr. Lucie Životská
Komentář instruktora pohybu: Tuto polévku si můžete dopřát v rozumnou dobu jak před pohybovou aktivitou, tak i po ní. Celková energie 546 kJ, kterou tato cibulačka obsahuje, se rovná například aktivní hře volejbalu s trváním 34 minut (přepočteno na 70 kilového jedince).
MUDr. Martin Matoulek, PhD.
Komentář lékaře: Pokrmy z cibule mají mnoho pozitivních vlastností – většinu jich popsala nutriční terapeutka – viz výše. Nízká energetická hodnota a výrazná chuť pak znamená velké možnosti využití i v jiných pokrmech při redukčních dietách.
Zajímavá živina: Allicin
Tato chemická látka je obsažena jak v cibuli, tak v česneku. Allicin je zodpovědný za charakteristické štiplavé aroma. Je sice toxický, ale pro lidský organismus má řadu pozitivních účinků. Ničí téměř všechny mikroorganismy, snižuje cholesterol, krevní tlak, působí v prevenci proti arterioskleróze a posiluje imunitní systém.
Polévka je vynikající, jen jsem tam nedala víno.