Letní jídelníček - svačiny
V minulém článku jsme se dozvěděli, jak by měla vypadat ideální letní redukční snídaně. Dnes se podívejme na složení svačin a svačinek, které bychom měli do našeho jídelníčku také zařadit.
Svačiny jsou stejně důležité jako hlavní jídla. Zejména odpolední svačiny zajistí, že nepřijdete domů hladoví jako vlci. Noste si svačiny s sebou, dobré je mít v záloze i trvanlivé potraviny (müsli tyčinky, proteinové tyčinky, sušené maso, knäckebrot nebo Knuspi chléb, sušené ovoce, popř. oříšky).
Přesnídávky a odpolední svačiny nemusí být nijak vydatné, postačí 400–1100 kJ v závislosti na celkovém energetickém příjmu. K dopolední svačině většinou stačí 1 kus ovoce. Pokud míváte velké pocity hladu, doplňte ovoce bílkovinou (sýr, šunka, mléko, mléčné výrobky). Odpoledne je nejlepší volbou mléčný výrobek, popř. s kouskem pečiva. Zeleninu můžete jíst kdykoli během dne. Nezapomínejte také na dostatečný příjem tekutin v průběhu celého dne!
Svačiny 400–680 kJ
- Jahodový koktejl (100 g jahod, 150 ml nízkotučného mléka, 5 g cukru nebo umělé sladidlo)
- Ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu)
- Malinový tvaroh (100 g malin, 50 g nízkotučného měkkého tvarohu)
- Knuspi chléb se sýrem a rajčetem (2 plátky Knuspi chleba, 30 g nízkotučného taveného sýra, 1 rajče)
- Zelenina se šunkou nebo sýrem (200 g zeleniny, 50 g šunky nebo tvrdého sýra)
Svačiny 750–800 kJ:
- 1 tyčinka Guareta
- 1 müsli tyčinka, 1 nízkotučný jogurt
- 1 bílý jogurt, 100 g hroznového vína (můžete použít jakýkoli druh ovoce), skořice
- 1 balení nápoje Vitalinea nebo ½ balení polotučného jogurtového nápoje
- Jablko se sýrem Cottage (100 g jablka, 120 g sýra Cottage)
Svačiny 980–1100 kJ:
- Žervé s broskví (200 g broskve, 55 g žervé)
- Křehký chléb s bylinkovým sýrem (30 g křehkého chleba, 80 g Lučiny linie 40 % t. v s., bylinky podle vlastní chuti)
- 1 kousek pečiva nebo krajíček chleba potřený Flórou light, 2 plátky šunky nebo sýra, zelenina
- Sýrový dip s mrkví a řapíkatým celerem (1 větší mrkev nakrájená na proužky, několik řapíků celeru, 50 g Lučiny linie 40 % t. v s., 20 g sýra Niva, lžíce mléka)
- Okurkový salát s koprem, opečená bageta (300 g okurky, 150 g bílého jogurtu, čerstvý kopr nebo tzatziki koření, opečená tmavá bageta)
Autor článku: PhDr. Karolína Hlavatá
Přečtěte si také další články:
Registrujte se do Klubu Žij zdravě a získejte spoustu výhod!
a co jíst když nesnáším mléčnou bílkovinu
Postup přípravy receptu Dia Jogurtový dezert: Želatinu dáme napučat do studené vody. Jogurt smícháme s fruktózou. Vymačkanou želatinu na mírném ohni rozpustíme, do ní přidáme 3 lžíce jogurtu, důkladně rozmícháme a zapracujeme do zbylého jogurtu. Krém rozdělíme do šálek nebo mističek a přes noc necháme vychladit v lednici. Broskve slijeme, nakrájíme. Před podáváním jogurt vyklopíme na talíř, ozdobíme broskvemi, mátou a posypeme cukrem
Jahodový koktejl s 5g umělého sladila nebude poživatelný.