Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Rodiče, pozor, děti vás pozorují

V předškolním věku získávají děti celoživotní návyky především nápodobováním rodičů, sourozenců, prarodičů, ale i kuchařek v mateřské školce. V tomto věku dítě intenzivně vnímá reklamy a kampaně, které přijímá naprosto nekriticky. Toho cíleně využívají reklamní agentury, které přiřazují k dětským televizním pořadům na první pohled nenápadné reklamy, které mají za cíl vyprodukovat celoživotně loajálního spotřebitele.

Maminkám se může zdát nadlidské úsilí přesvědčit dítě, že jogurt s obalem nevtíravé barvy bez obrázků, přiložených čokoládových kuliček či samolepek je lepší. Nebo že nekoupí sladké barevné pitíčko s dětskými motivy, ale fádní pití bez obrázku. Pokud se však dítěti neustoupí, záhy pochopí nastavené hranice a nebude dané výrobky vyžadovat.

Přizvěte děti do kuchyně

Předškolák by se již měl pravidelně podle svých možností zapojit do přípravy jídla. Dítě má ke svým výtvorům (může to být ovocný anebo zeleninový panáček) kladný vztah. Je tak větší šance na úspěch i s méně oblíbenými druhy ovoce či zeleniny. Každé dítě je individualitou ale základní stravovací návyky s odpovídajícím složením jídelníčku a základy stolování lze naučit všechny děti.

Pozor na vlastní zlozvyky, děti je vidí

Nekritická nápodoba je v předškolním věku základním modelem výchovy a výuky. V tomto období se mohou vedle žádoucích celoživotně fixovat i nevhodné návyky. Proto maminky varuji, že toto období je obzvláště významné při předcházení pozdějších poruch příjmu potravy a citlivé na nežádoucí výživové alternativy. Zdárným vývojem může dítě do dospělosti provést pouze pestrá a vyvážená strava se zastoupením všech plnohodnotných základních živin, včetně mikronutrientů, pre a probiotik v příslušné biologické, toxikologické a hygienické kvalitě.

Výživová doporučení se vyvíjejí a podléhají módním vlivům, ale základní lidské potřeby a výživové principy jsou jednoznačné. V dětské výživě je nutné všechny pseudo alternativy rezolutně odmítnout. Přestože model „Můj talíř“ má větší variabilitu a kompenzační schopnosti a je díky němu možné sestavit pod odborným vedením vyváženou stravu i pro urputné vegetariánské rodiny, je na prvém místě mou snahou přesvědčit rodinu k vyřazení dítěte z alternativní výživy.

Nepodléhejte módě ve stravování

Vedle komplexních dietologických alternativ podléhají sdělovací prostředky módním vlnám přeceňování nebo podceňování jednotlivých nutričních složek. Pravidelně se opakující a nejzávažnější pro dětskou populaci jsou mýty kolem kravského mléka. Podle médií ovlivňuje vývoj dětí s následky pro celé populační ročníky. Je nutné zdůraznit, že kravské mléko je nedílnou součástí naší stravy. Polotučné mléko představuje vyvážený zdroj základních živin, pre a probiotik. Je ideálním zdrojem vápníku. V prvé řadě si je třeba uvědomit, že současné kravské mléko není produktem přírodního vývoje. Bylo vyšlechtěno pro potřeby člověka a ne telete, které na něm začíná mít problém růst. U savců je vymizení enzymu, který štěpí mléčný cukr, spouštěčem odstavení mláďat a dospělým jedincům brání, aby neujídali mléko na jejich úkor. Během vývoje v přírodně nepříznivých oblastech získali výhodu lidé, u kterých však přetrvala produkce tohoto enzymu, jež umožnil trávení mléka domácího skotu.

Je paradoxem moderní doby, že vzdělané české matky využívají této výhody ke kojení i dlouhodobě po ukončení kojeneckého období. Kojení v této době vede ke snížení jejich kostních zásob kalcia. Podle pravidelných módních trendů následně maminky klidně omezí podání kravského mléka nebo mléčných výrobků předškolním dětem, kterým tak snižují jejich kalciové zásoby. V rámci konceptu „Můj talíř“ je mléko a mléčné výrobky v předškolním věku nedílnou součástí snídaně, dopolední a odpolední svačiny, případně druhé večeře. Jako mléko na pití se preferuje nízkotučné mléko a polotučné mléko nebo mléčné výrobky jako jedno z jídel.

MUDr. Zlatko Marinov

Mohlo by vás zajímat:



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce