Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Snižujte svou spotřebu pohonných hmot

Odhadnout průměrnou rychlost, spotřebu a dojezd auta včetně nákladů zvládnete nejspíš i bez palubního počítače. Základy matematiky se vám budou hodit i u hubnutí.  V dnešním článku budeme totiž počítat kalorie.

energetické hodnoty potravin

Energetické tabulky - vaše nová Bible

V minulém článku jsme vám poradili psát si podrobný jídelníček za alespoň dva týdny. Nyní přichází fáze bilancování, hodnocení, analýz a děsivých zjištění, kolik toho denně doopravdy sníte. O to děsivější bude, přiřadíte-li k potravinám a nápojům energetické hodnoty. V této fázi budete potřebovat tabulky energetických hodnot potravin. To, že jednotlivé tabulky obsahují lehce rozdílné údaje, vás zatím nemusí trápit, pokud jde o rozdíl do stovek kJ. Stejné potraviny totiž mohou mít různé energetické hodnoty – zaleží například na tom, jsou-li tepelně upravené. Postupem času se naučíte např. rozlišovat mezi různými druhy tuků apod.

Proč se starat o kJ

Jedete-li někam autem a zjistíte, že je spotřeba benzínu obrovská, budete ji zřejmě chtít snížit. Ale nohu z plynu nesundáte úplně, to byste se nikam nedostali. Podobně to funguje i s hubnutím. Zjištění, že máte nadváhu a přijímáte obrovské množství kJ, vás nedonutí přestat jíst úplně. Cílem hubnutí je výsledné množství přijaté energie postupně a pomalu snižovat. Například, zjistíte-li, že váš denní energetický příjem šplhá k patnácti tisícům kJ, snižte jej o 1 500 – 2 000 kJ. Teprve v okamžiku, kdy cítíte, že v tomto režimu dokážete bez problému fungovat, snižte znovu přibližně o 1 000 kJ. Nezapomínejte však, že jen přijímat energii nestačí – budete muset zapracovat i na jejím výdeji (o tom bude jeden z našich dalších článků)!

Nezapomínejte, že režim snídaně – večeře, tedy dvě jídla denně, fungovat nebude. Ideální je rozdělit stravu na pět částí. V případě, že vám to činí potíže, je minimem jídlo třikrát denně.

Ideální poměr 2:5:3

U čísel zůstaňme i při tvorbě jídelníčku. Odborníci doporučují přijímat základní živiny redukčního jídelníčku (bílkoviny, cukry a tuky) v poměru 20:50:30. Bílkovin byste v případě zdravého stravovaní měli přijímat 10 - 15 %, dvacet procent, držíte-li redukční dietu. Mají totiž schopnost zasytit. Navíc platí rovnice méně bílkovin = pomalejší metabolismus = pomalejší hubnutí. Najdete je například v mase, luštěninách a mléčných výrobcích.

Cukry jsou hlavním zdrojem energie organismu, proto by měly tvořit 50 % energetického příjmu. Ovšem není cukr, jako cukr. Pro zdravou výživu jsou důležité polysacharidy, které jsou obsaženy například v zelenině, rýži, obilovinách nebo tmavém pečivu.

Tuky by měly tvořit 30 % energetického příjmu. Nejvhodnější jsou rostlinné, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, a naopak v nich není cholesterol. Při tvorbě jídelníčku si dávejte pozor na skryté cukry a tuky. Čtěte etikety, překvapí vás, kde všude může být cukr a tuk ukrytý

Přečtěte si také další články:



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce