Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Jak bojovat s cukrovkou

Odhaduje se, že v současnosti trpí na celém světě téměř 200 miliónů lidí diabetem. Za příštích 25 let se toto číslo podle vědeckých předpovědí zdvojnásobí.

Lidí trpících cukrovkou neustále přibývá. Přibývá nejen těch, kteří trpí tzv. stařeckou cukrovkou, tedy diabetem 2. typu, ale i mladých pacientů, jejichž diagnóza zní diabetes 1. typu. Ačkoli se obě choroby jmenují takřka stejně, jde o dvě odlišné choroby s podobnými příznaky – zvýšením množství glukózy v krvi. Pokud se diabetes správně neléčí, vedou oba typy k mnoha komplikacím – zejména k poškození cév, ev. nervů a dalších tkání. Důsledkem „nezvládnuté“ cukrovky pak může být například srdeční infarkt, vznik bércových vředů, závažné postižení ledvin, očí.


Role inzulínu

Inzulín je hormon, který produkují buňky tzv. Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní. Díky němu může krevní cukr – glukóza – vstupovat do buněk a být „spotřebován“ buněčným metabolismem. Když inzulín chybí, pak glukóza přijatá v potravě v podobě cukrů zůstává nezpracovaná v krvi. Když se jí nahromadí najednou mnoho, pak může dojít k poruše vědomí (tzv. diabetické koma) i k úmrtí z metabolického rozvratu. To bylo časté před objevením „umělého“ inzulínu.

Vyšetření

Rozpoznání diabetu je snadné. Stačí k němu vyšetření, zda je moči přítomna glukóza. U zdravého člověka není v ranní moči žádný „cukr“. V současnosti se při podezření na cukrovku ihned vyšetřuje množství glukózy v krvi nalačno. Existují i další testy, které umějí odhalit i tzv. předcukrovkový stav. Vyšetřuje se například glukózový toleranční test – jak organismus reaguje na podání glukózy. Významným testem je i hodnota glykémie (množství glukózy v krvi) za určitou dobu po jídle (postprandiální glykémie). To, jak je cukrovka léčena (kompenzována) z dlouhodobého hlediska, ukazuje procento tzv. glykovaného hemoglobinu. Hemoglobin je krevní barvivo, na něž se může vázat (kromě kyslíku) také glukóza. Dobré je, když je množství glykovaného hemoglobinu pod 7 procent. Pokud je vyšší, znamená to, že hodnoty krevního cukru bývají vysoké (při nedostatečné léčbě, nedodržování racionální stravy).

Diabetes

Diabetes 2. typu je chorobou, která ohrožuje většinu současné populace.Od samého začátku je spojen s dalšími chorobnými ději, které se vzájemně ovlivňují. Významnou roli při jeho vzniku hrají genetické dispozice a obezita typu jablko, při níž se tuk hromadí především na břiše. Za „kritické“ množství tuku v břiše považujeme stav, kdy obvod břicha dosáhne u žen 88 cm a u mužů 106 cm. Zpozornět je zapotřebí při hodnotách 80 cm u žen a 98 cm u mužů. Zmnožení břišního tuku je provázeno mnoha dalšími změnami, například zvýšením krevního tlaku, odlišným složením a množstvím krevních tuků, výskytem prozánětlivých látek apod., a především snížením citlivosti tkání na inzulín (inzulínová rezistence). To znamená, že v krvi je hodně glukózy i inzulínu, ale buňky (zejména v játrech a kosterních svalech) „si s nimi neví rady“.

Slinivka dostává informace, že inzulín tělu nestačí a vyrábí ho čím dál více, až se vyčerpá a produkce inzulínu klesá, množství krevního cukru stoupá a cukrovka je tu. Smutné je, že v důsledku zvýšeného výskytu obezity u dětí přibývá v posledních letech i dětských diabetiků 2. typu. Popsané změny, které provázejí „břišní“ obezitu (zvýšený krevní tlak, inzulínová rezistence, změny krevních tuků a další), se označují jako metabolický syndrom, který představuje značné ohrožení srdečné cévní soustavy.

Dieta základem léčby i prevence

Diabetická dieta je velmi zdravý jídelníček, který neublíží ani lidem bez cukrovky. Základem energetického příjmu jsou kvalitní bílkoviny (z bílého masa, mléka a mléčných výrobků), rostlinné tuky (v omezeném množství) a zelenina (v neomezeném množství). Sacharidy zasluhují přísnější výběr. Nelze je zcela zakázat, jsou důležité i pro metabolismus diabetiků. Je nutné stanovit, kolik cukrů (sacharidů) nemocný organismus stačí zpracovat, a podle toho vypracovat návrh jídelníčku pro konkrétního pacienta. Dáváme přednost omezenému množství sacharidů s tzv. nízkým glykemickým indexem, které se pomaleji tráví a vstřebávají, tudíž zvyšují množství krevního cukru pozvolna. K takovým potravinám patří například luštěniny, některé druhy ovoce (např. kiwi). Naopak množství potravin s vysokým glykemickým indexem (pečivo, brambory, rýže, popcorn apod.) je nutné přísněji kontrolovat.

K režimu pacienta patří hodně vhodné pohybové aktivity (od vycházek až po rekreační sport). Vrcholové sportování a vytrvalostní výkony by měly být vzhledem k „křehčímu“ metabolismu diabetika vždy konzultovány s ošetřujícím lékařem a pacient (pokud to jeho stav dovolí) by měl na ně být vždy připraven jak náležitým tréninkem, tak stabilizací choroby. Pohyb zvyšuje citlivost tkání k inzulínu, normalizuje množství krevních cukrů i tuků, snižuje krevní tlak, výborně (díky vyplavovaným endorfinům) působí na psychiku. Snižuje tělesnou hmotnost a je dobrým pomocníkem v preventivním boji proti komplikacím diabetu a metabolickému syndromu. U mnoha pacientů jsou dietní a režimová opatření jedinou léčbou.

Pilulky a injekce

U mnoha diabetiků však dieta a pohyb nestačí k tomu, aby se množství krevního cukru normalizovalo. Pak se podávají buď pilulky – tzv. perorální antidiabetika, která zvyšují citlivost tkání i inzulínu nebo podporují jeho produkci a účinnost, nebo inzulín. V současnosti jsme svědky příchodu nových typů inzulínů (inzulínová analoga a další typy léků), které nemají nežádoucí účinky svých předchůdců (vznik přecitlivělosti, postupná ztráta účinnosti, reakce v místě vpichu). Optimální dávkování inzulínů je dosaženo tzv. inzulínovou pumpou, která do těla kontinuálně vpravuje potřebné množství hormonu. Trendem moderní doby je, aby si diabetici do určité míry „řídili“ léčbu sami, aby uměli stanovit (pomocí diagnostických proužků) aktuální množství krevního cukru (glykémii) a podle výsledku upravili dávkování lékařem doporučeného léku. Cílem je, aby se dosáhlo dlouhodobé/trvalé normalizace glykémie, čímž se předejde všem komplikacím, které s sebou diabetes nese.

Přečtěte si také další články:



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář
Po Út St Čt So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

jednodenní akce
vícedenní akce