Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Obezita a podvýživa, jde tato kombinace dohromady?

Když se řekne o někom, že je obézní, tak si každý z nás představí člověka, který určitě nemá „podváhu“, ba naopak má sem tam ten nějaký „špíček“ navíc. Při slově podvýživa si zase každý z nás představí vyhublé modelky nebo pacientky s mentální anorexií. Jistě Vás milí čtenáři, ale nenapadne, že i obézní pacienti mohou být podvyživeni. Jak je toto možné?

BMI často nestačí

Odpověď na tuto otázku není až tak jednoduchá. Nejdříve je nutné si upřesnit jednotlivé pojmy. Podvýživu můžeme definovat na základě různých kritérií, která musíme brát vždy komplexně. Mnohdy nestačí vycházet pouze z jednoho údaje – např. BMI. Dle BMI je podvýživa definovaná jako BMI menší než 17,5 kg/m², obezita je pak dle BMI definována jako BMI vyšší než 30 kg/m². Úskalí BMI je např. v tom, že nezohledňuje množství svalové hmoty a tukové tkáně v těle. Takže např. kulturista dle BMI může být obézní.

Množství tuku v lidském těle může být ovlivněno i celkovým množstvím vody, proto například pacienti s onemocněním ledvin či srdce mohou mít falešně vyšší hodnoty množství tuku. Mezi další ukazatele stavu výživy patří tzv. bílkoviny v krvi, ale i krevní obraz nám může ukázat, zda lidskému tělu neschází některé ze základních živin – např. železo.

Není podvýživa jako podvýživa

Aby to nebylo tak jednoduché, tak podvýživu dělíme na tzv. protein-kalorickou (typickým příkladem jsou pacientky s mentální anorexií – pacienti mají při tomto typu podvýživy vzhled „kost a kůže“) a dále pak proteinovou malnutricí – to je podvýživa, kdy pacienti nevypadají podvyživeně, ale při vyšetření krve zjistíme nízkou hladinu krevních bílkovin. Tento typ podvýživy je daleko závažnější, může probíhat delší dobu nepoznán a může být závažnou komplikací celkového stavu i obézního pacienta.

Obézní člověk může být podvyživený!

Stále Vám vrtá hlavou, jak obézní může být podvyživený? Velmi jednoduše. Většina obézních pacientů se snaží většinu svého života držet nějakou dietu – od těch zaručených (většinou jednostranných, kdy 14 dní člověk skoro nic nejí, až sní o tom, až dieta skončí) až po ty relativně přijatelné diety, které člověka zásadním způsobem neohrožují rozvojem podvýživy – např. dělená strava.

Problémem jsou opakovaně držené drastické diety

Při prvním extrému – tedy při držení „zaručených diet“ (tj. drastických diet) dochází velmi často k nízkému příjmu bílkovin, minerálů a vitamínu. Pokud tuto dietu budeme držet pouze jednorázově, tak se naše tělo s tímto extrémem asi vyrovná bez závažnějších následků (pokud nemáme jiné závažné onemocnění). Jedinou komplikací našeho počínání bude tzv. jo-jo efekt.

Pokud, ale tyto diety bude držet opakovaně, je zde velké riziko vzniku podvýživy, i když jsme de-facto obézní. Tento typ podvýživy je ten tzv. druhý typ - tzv. proteinová malnutrice, tedy stav, kdy naše váha je normální, či vyšší. Pokud jsme zdraví a netrpíme např. srdečním onemocněním, onemocněním ledvin nebo závažnější infekční chorobou, tak se tato podvýživa může projevit např. otoky nohou, či únavou.

Zdravotní problémy na sebe nemusí nechat dlouho čekat

Pokud se u podvyživeného pacienta objeví „komplikace“ způsobená jinou chorobou – onemocnění srdce, zápal plic, onemocnění  ledvin, cukrovka aj, tak tento typ podvýživy může významným způsobem zhoršovat hojení ran – diabetická noha, stavy po operacích, prodlužovat léčbu infekcí atd. Velmi častou komplikací tohoto stavu je tzv. sepse – tedy hodně lidově řečený celkový zánět v lidském těle. Sepse je obávanou komplikací infekcí, neboť léčebné zásahy do tohoto celkového zánětlivého onemocnění jsou na jednu stranu hodně omezené. Proto není překvapením, že úmrtnost na sepsi je až 50%, někdy i vyšší.

Nebezpečí pro kardiaky

Druhým nebezpečím držení jednostranných diet je v tom, že pokud pacient trpí onemocněním srdce, tak na srdce jsou kladeny daleko vyšší nároky, neboť v důsledku nižšího množství bílkovin v krvi má pacient např. otoky nohou. (Představte si vytopený sklep a čerpadlo, které za normálního stavu čerpá vodu pouze ze studny. Při vytopení sklepu toto čerpadlo musí pracovat na daleko vyšší výkon a déle). Tento stav se hodně zjednodušeně děje u kardiaků při nízké hladině bílkovin v krvi.

Neriskujte a poraďte se s odborníkem

Pokud nebudeme uvažovat jen o příjmu bílkovin v dietách, dalším úskalím je nízký příjem některých vitamínu a minerálů. Velmi nebezpečný je např. nízký příjem vápníku a hořčíku, který se projevuje jednak vznikem křečí ve svalech a dále pří dlouhodobě nízkém příjmu i možností rozvoje osteoporózy. Při osteoporóze je vysoké riziko vzniku zlomenin, často je pak pacient upoután na lůžko v rámci léčby zlomeniny. Pokud obézní je upoután na lůžko bez možnosti hýbat se, je od tohoto stavu jen „krůček“ k rozvoji zápalu plic a jsme zpětně u komplice výše zmiňované – riziku vzniku sepse. Tak se nám začne vytvářet tzv. bludný kruh.

A přitom na začátku stačilo se o hubnutí poradit ať již s obezitologem či nutričním terapeutem.

Autor: MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Přečtěte si také další články

Registrujte se do Klubu Žij zdravě a získejte spoustu výhod!



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce