Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Reportáž ze soutěže

Nejlepší školní oběd vaří kuchařky ze školní jídelny ZŠ Na Výsluní v Uherském Brodě


Všeobecná zdravotní pojišťovna již několik let podporuje boj proti obezitě. V rámci preventivních projektů Žij Zdravě a YesNeYes, které se snaží upozornit na zvyšující se celospolečenský problém v podobě nadváhy a obezity, letos vyzvala školní jídelny z celé České republiky, aby se přihlásily do první celostátní soutěže O nejlepší školní oběd. Cílem soutěže je ukázat dětem i široké veřejnosti, že ve školních jídelnách se vaří nejenom zdravě, ale hlavně chutně.

Na samém začátku stála výzva pro všechny zúčastněné: pošlete recept na školní oběd, který obsahuje luštěniny a rybu, běžně se vyskytuje na jídelním lístku a nepřekračuje státem stanovenou částku 27, 50 Kč na náklady za suroviny. Odvahu utkat se v klání „vařeček a hrnců“ nalezlo 45 školních jídelen z celé České republiky. Nelehkou úlohu pak měla odborná porota, která tento počet zredukovala na 10 nejlepších, kteří se probojovali do velkého finále v Praze.

Podívejme se společně, jak takový finálový soutěžní den probíhá
Je osm ráno, den startuje nástupem porotců. Mezi nimi poznáváme zástupce Společnosti pro výživu, městské části Prahy 3, České školní inspekce, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, VZP ale také kuchaře známé z televizních obrazovek. Sálem se nese nadšený hlas moderátora a porotce v jedné osobě, pana Zdeňka Hladíka z Asociace kuchařů a cukrářů.„Vítám vás na prvním slavnostním finále soutěže o nejlepší školní oběd, a jdeme na to, prosím první kuchařský tým o prezentaci."

Kuchařky z pražské základní školy Chmelnice již nervózně přešlapují před servírovacím stolem. Aby vše stihly, začaly vařit už v 6 hodin ráno. Teď jim tréma nedovolila ani dýchat. „Proč jste nepoužily barevné fazole?“, „Necítím chuť ryby.“ „Já tu rybu naopak cítím moc.“ Názory porotců a jejich živé diskuse lítaly vzduchem několik minut. Chmelnici střídá tým z Libavé a začíná další kolo prezentace právě uvařeného jídla. Porotci opět ochutnávají, posuzují a zapisují výsledky do hodnotících archů. A takto to probíhá po celý den, dokud všech deset týmů nepředstaví své nápadité školní obědy, komisaři je všechny neochutnají a nezhodnotí.

Prezentace prvních třech týmů uběhla jak voda a v devět hodin do kuchyně nastupuje tým z Červeného Kostelce, Ostrova a Pohořelic. Vařit v neznámém prostředí, v cizím městě a ještě před porotou, to vyžaduje odvahu. Nejlépe situaci vystihla jedna z účastnic z Uherského Brodu slovy: „Tož, když už su tady, tak to tem pánům porotcům pořádně vokážeme.“ To je pravda, není se čeho bát, porotci se tváří přívětivě a pečlivě naslouchají všem argumentům.

V porotě zasedly také ti nejpovolanější, a to místní školáci. Jedna z nich ze ZŠ Chelčického si již v půli dne tipla na vítěze: „ Je to zde moc fajn, všechna jídla mi zatím chutnala a opravdu bych si přála, aby se takhle dobře u nás vařilo i nadále. Myslím že vyhraje tým z Červeného Kostelce, jejich polévka byla nepřekonatelná.“

Diskusi opět střídají prezentace a výměny týmů. Každý pokrm je vystaven na speciální slavnostně prostřený stůl, který je středem zájmu přítomných zástupců médií, fotografů a ostatních hostů. Nikdo nešetří chválou.

Následuje krátká přestávka na občerstvení, kdy mohou účastníci nabrat síly do dalšího boje. Fanoušci jednotlivých týmů se sjeli z různých koutů republiky a svojí přítomností podporují favority. Není slyšet žádné hlasité skandování ani pískání. Známí a přátelé kuchařů drží potichu palce a se zatajeným dechem pozorují finálové klání. Podařilo se nám oslovit jednoho mladého muže: „Dobrý den, odkud jste přijel a komu fandíte?" "Zdravíčko, jsem z Volyně a přijel jsem podpořit manželku, která zde dnes vaří. Jsem nervózní stejně jako ona. Přijeli jsme už včera, aby se trochu uklidnila, ale moc to nepomohlo. Držím jí palce.“

Pomalu se blíží 16. hodina, a dlouho očekávané vyhlášení výsledků. Porotci odevzdali poslední hodnotící archy, aby z nich počítač vyhodnotil ty nejlepší školní obědy.

Přesně ve čtyři jsou všechny týmy, jejich hosté a přítomní novináři na svých místech a poslouchají úvodní a děkovnou řeč moderátora Zdeňka Hladíka. Po něm se mikrofonu krátce zhostí MUDr. Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu, zástupce VZP Václav Bendl a vedoucí odboru školství Prahy 3 Přemysl Hrabě. 

Před vyhlášením výsledků finále oznámili televizní kuchaři Ondřej Slanina a Filip Sajler  ještě vítěze hlasování široké veřejnosti O nejlepší školní oběd na stránkách YesNeYes.cz. K mírnému překvapení nezvítězila škola, která se probojovala přes odbornou porotu do finále, ale za nejlepší oběd zvolili školáci rybí těstovinové rizoto školní jídelny Základní a mateřské školy Jana Broskvy 3 z Brna.

Samotné vyhlášení a předávání cen a šeků jde ráz na ráz.

Dle odborné poroty nejlepší školní oběd vaří kuchařky ze školní jídelny ZŠ Na Výsluní z Uherského Brodu, které ve finále soutěže uvařily zapečené rybí filé se zeleninou. Na druhém místě se umístila školní jídelna ZŠ Chmelnice z Prahy s gratinovaným lososem, listovým špenátem a těstovinami a třetí místo v soutěži získaly kuchařky ze školní jídelny SŠ a jazykové školy ve Volyni se zahaleným rybím filé s bramborami.

Celý sál hlasitě tleská, fanoušci se nebrání dojetí. Když se ke slovu dostala i paní Dagmar Trtková, vedoucí vítězné školní jídelny v Uherském Brodě, všichni přítomní si mohli vyslechnout dojemnou větu „Je to pro mě obrovská satisfakce a ocenění za těch třicet čtyři let, které pracuji ve školních jídelnách.“

V jídelně se mísí rozličné vůně, sál utichá. Účastníci soutěže pomalu odcházejí. Je slušností zmínit i soutěžní týmy, které skončili na pěkném čtvrtém místě: Základní škola V. Hejny v Červeném Kostelci, Střední škola hotelové a obchodně podnikatelská v Českém Těšíně, Základní škola a Mateřská škola v Libavě, Základní škola Ostrov, Domov mládeže Písek, Základní škola Pohořelice a Základní škola Vidnava.

A my se můžeme těšit na další kolo. Za rok na shledanou.

Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce