Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Alternativní stravování: vegetariánství a veganství

Vegetariánství se netýká pouze stravy. Jedná se o celkový životní styl, jehož základem je úcta a respekt k životu všech živočichů. Příznivci vegetariánství nekonzumují žádné výrobky, potraviny či pokrmy, kvůli kterým byl usmrcen jiný živočich, vegani nekonzumují žádné výrobky, potraviny či pokrmy, které jsou živočišného původu.

brokolice

Vegetariánská strava má více variant. Jako nejvhodnější se jeví lakto-ovo-vegetariánská strava, kdy jsou do stravy zařazeny také mléčné výrobky a vejce. Stejně vhodná je i tzv. „semivegetariánská“ strava, kdy se konzumuje drůbeží maso či ryby. Ale zde již nelze tvrdit, že se jedná o stravu odpovídající myšlence vegetariánství. Lakto-ovo-vegetariánská strava byla zhodnocena jako odpovídající racionálnímu stravování a lze ji doporučit zdravému dospělému člověku. Mohou ji využít i obézní lidé a lidé s diabetem II. typu. Vegetariánská ani veganská strava rozhodně nejsou vhodné pro děti a dospívající či těhotné ženy!!!

Vegetariánská strava a hubnutí

Poměrně častým omylem spojeným s vegetariánskou stravou je její spojování s redukcí hmotnosti. Pro redukci hmotnosti nestačí pouze přestat konzumovat maso a masné výrobky, je třeba vyhodnotit celkový energetický příjem. I nadměrnou konzumací sacharidů, bílkovin a tuků převážně z rostlinných zdrojů v podobě zdravých potravin je možné zvýšit svou hmotnost. Také ve vegetariánské stravě mohou povolené mléčné výrobky tvořit značnou část přijaté energie, obzvlášť pokud volíte jejich plnotučné varianty. Spojení vegetariánské stravy s redukcí hmotnosti patrně vzniklo tak, že díky vynechání tučného masa a masných výrobků se snížil celkový energetický příjem a tak došlo k redukci, která byla připsána vegetariánství. Navíc většina vegetariánů vyznává zdravý životní styl. Vyhýbají se alkoholu, pravidelně se věnují pohybové aktivitě, proto se jim daří udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost.

Jak kombinovat?

Lakto-ovo-vegetariánské stravování dokáže poskytnout všechny potřebné bílkoviny. Plnohodnotné bílkoviny z vajec a polotučných mléčných výrobků v kombinaci s bílkovinami z rostlinných zdrojů (obilovin a luštěnin). Výhodou vegetariánské stravy je dostatek vlákniny, příjem některých nenasycených mastných kyselin lze hradit prostřednictvím zvýšeného příjmu ořechů a sóji. Rozhodně je třeba zajistit, aby byla strava celkově pestrá.

Veganská strava vhodná pro dlouhodobé stravování není. Je třeba při ní velmi pečlivě sledovat a hlídat jednotlivé množství zkonzumovaných živin. V prvé řadě je nutné sledovat příjem rostlinných bílkovin, přijímat je ve formě luštěnin a obilovin tak, aby bylo zajištěno, že nebude ve stravě chybět žádná aminokyselina. Ve stravě veganů chybí vitamín B12, který běžný člověk získává z živočišných produktů (maso, vaječný žloutek, mléko, vnitřnosti, apod.). Vitamín B12 je velmi důležitý pro krvetvorbu, jeho deficit se projevuje vznikem anémie – chudokrevnosti.

Další problematickou živinou je vápník, minerální látka obsažená v kostní hmotě a zubech. Vstřebávání vápníku je zhoršeno současným příjem vlákniny a kyseliny šťavelové. Proto je třeba se zaměřit na dostatečný příjem vápníku prostřednictvím rostlinných i živočišných zdrojů. Rovněž železo dokáže lidské tělo z rostlinných zdrojů hůře využít. Železo vázané na hem v živočišných zdrojích se vstřebává více, vstřebání železa z rostlinných zdrojů snižují také fytáty a polyfenoly nacházející se v obilovinách a zelenině. Proto je třeba opět konzumovat dostatečné množství železa prostřednictvím listové zeleniny, luštěnin, apod.

Autor: Bc. Jitka Laštovičková, nutriční terapeutka III. interní klinka VFN

Přečtěte si také další články:




Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce