Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Čína s divokou rýží

Odborníci projektu Žij zdravě pro vás připravili sérii receptů do krabiček. Krabičková strava je ideální jídlo v práci, máte totiž přesnou kontrolu, co jíte a jestli jíte pouze zdravé a kvalitní suroviny. Přejeme dobrou chuť!

  • Rozměr krabičky: (délka x šířka x hloubka): 20 x 10 x 5 cm
  • Doba trvání: cca 35 min.
  • Cena 1 porce: cca 70 Kč
  • Energetická hodnota: 1900 kJ
  • Cukry: 40 – 50 g
  • Tuky: 8 – 10 g
  • Bílkoviny: 45 – 50 g

Suroviny pro 2 osoby:

  • 80 g (cca 1 sáček) divoké rýže
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 1 ks vetší cibule
  • 1 ks paprika červená
  • 1 ks paprika žlutá
  • 2 ks menší mrkve
  • půlka středně veliké cukety
  • 1 ks jarní cibulky
  • 2 lž. sojové omáčky
  • 2 lž. olivového oleje
  • pepř, sůl, voda

Postup:

Nejprve si připravíme rýži, kterou důkladně propláchneme pod studenou vodou (nebude se lepit), zalijeme vodou, trochu osolíme a dáme vařit pod pokličku cca 15-20 minut (2díly vody na 1 díl rýže). Poté si připravíme pánev s olejem, očistíme cibuli, nakrájíme na kroužky a necháváme zpěnit. Kuřecí maso též nakrájíme na tenčí proužky a dáme ho na zpěněnou cibulku, až se maso zatáhne, přidáme sojovou omáčku, trochu pepře a mícháme. Mezitím pokrájíme zbytek zeleniny na tenčí proužky (cuketu, papriku, mrkev). Směs zeleniny přisypeme k masu, podlijeme trochou vody, promícháme a necháme dusit pod pokličkou cca 5 minut, zelenina tak krásně změkne. Dle chuti opepříme a se solí spíše šetříme. Vše necháme vychladnout a skládáme do krabičky (připraveno k ohřevu).

Autor: Bc. Jitka Horáková, DiS. – nutriční terapeutka III. interní klinika VFN

Ivana Soukalová (21.03.2013):

Moc se mi to líbí když je u toho i recept.

Marta Kadlecek (25.03.2013):

To vypada nadherne a urcite brzy udelam.

Jarmila Figová (04.04.2013):

Skvělé, určitě to budu mít zítra K OBĚDU.Jednoduché a rychlé.

Eva Hovorková (04.04.2013):

Je to dobrý návod pro stravování vhodné do práce, protožë bohužel v podnicích veřejného stravování moc zdravě nevaří - samá fritovaná a smažená jídla,ani ta klasická česká kuchyně už není. Jen houšť takových receptů. Děkujeme

Ondřej Holemý (17.04.2013):

Naprosto souhlasím, pro mě je dobré, že jsem si začal uvědomovat, že chci jíst a žít zdravě pozdě, ale přece a takovéto chutné a rychlé recepty, nejen mě, ale i všem lidem určitě pomohou a ulehčí cestu ke správnému stylu života.

Skvělé! (24.05.2013):

Vypadá to krásně a hlavně zdravě!!!! Určitě vyzkouším.



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář
Po Út St Čt So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

jednodenní akce
vícedenní akce