Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Co můžeme vyčíst z obalů potravin

Může se zdát, že výrobci uvádějí na obalech výrobku informací až příliš a že to není potřeba. Opak je pravdou. Informace na výrobku představují hlavně ochranu spotřebitele a umožňují nám vybrat si takovou potravinu, která je pro nás a naše zdraví nejvhodnější (příkladem může být nižší obsah tuku pro účely redukční diety).

Které informace mají být na výrobku, určuje zákon o potravinách. Mezi povinné údaje patří jméno a sídlo výrobce, země původu nebo vzniku potraviny. Nesmí chybět název potraviny doplněný údajem o způsobu její úpravy (např. v prášku, zmrazená) a údaj o množství výrobku (u pevných potravin v nálevu musí být kromě celkové hmotnosti uvedena i hmotnost pevné složky).

Název napoví

Název potraviny vám napoví hodně. Je velký rozdíl ve výživové hodnotě, zda se jedná o jogurt nebo pouze mléčný dezert, přestože oba výrobky se na první pohled příliš neliší. U potravin, kde není uvedeno nutriční složení, jsou vypsány jednotlivé složky produktu. Na prvním místě je surovina, které je v daném výrobku nejvíce a pořadí pokračuje sestupně. Tak například poznáte, že kupujete skutečně celozrnný výrobek – na prvním místě ve složení musí být uvedena celozrnná mouka.

Procenta prozradí

Sledujte také, kolik procent z celkové hmotnosti výrobku zaujímá daná surovina. Např. kvalitní vepřová šunka by měla obsahovat 80 % svaloviny. Nenechte se ošálit hezkým obrázkem na výrobku, kde jsou např. na obale pizzy velké kousky žampionů a přitom na základě informací na výrobku zjistíte, že jejich podíl je mizivý.

"S příchutí“ zbystřujte

Vedle složení potravin podle použitých surovin musí být uváděny také přídatné látky (barviva, aromatické látky, konzervační látky atd.). Zbystřete u výrobků, kde se uvádí „s příchutí“, jelikož požadované huti je zpravidla dosaženo přidáním aromatických látek, nikoli přídavkem pravé vanilky nebo třeba lesních plodů.

Trvanlivost nepřehlédněte

Důležitými údaji je „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“. Termín „spotřebujte do“ se používá u potravin, které se poměrně rychle kazí a uvádí datum použitelnosti, tedy datum, dokdy si potravina uchovává požadované nutriční vlastnosti a je zdravotně nezávadná. Po uplynutí data použitelnosti se daná potravina nesmí dále prodávat. Datum „minimální trvanlivost do“ se uvádí u trvanlivějších potravin. Po uplynutí této doby může být potravina nadále prodávána, ale musí být náležitě označena.

Na obalech výrobků také často najdete údaje o způsobu skladování (skladujte v chladu, temnu atd.) a doporučené teploty, za kterých mají být potraviny po otevření obalu uchovávány. Údajem, který nás asi bude zajímat nejvíce, je údaj o výživové (nutriční) hodnotě, kterým se budeme zabývat již v příštím článku.

Autor: PhDr. Karolína Hlavatá

Přečtěte si také další články

Registrujte se do Klubu Žij zdravě a získejte spoustu výhod!




Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce