Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Jak jíst zdravě a levně?

Vyvážená strava je základním klíčem k lidskému zdraví. Investice do zdraví jsou nenahraditelné, připomíná odborník na výživu z projektu Žij zdravě RNDr. Pavel Suchánek.

Je poctivé přiznat, že zdravější alternativy jednotlivých druhů potravin jsou ve většině případů dražší. Například šunkový salám stojí asi polovinu toho, co nejkvalitnější šunka, nízkotučný tvrdý sýr je dražší než tvrdý sýr plnotučný, mozzarela light bývá o pár korun dražší než mozzarela klasická. Nižší cena je bohužel útokem na lidské zdraví. Nekvalitní potraviny se vyznačují několika základními vlastnostmi. Náhradou za bílkoviny jsou v nich použity mouka a tuk, kvalitnější máslo nebo sádlo pak suplují oleje. Místo vhodného kořenění je pro výrobce snazší a levnější produkt přesolit, tím získá na výraznosti.

Zdraví v ohrožení

Problémem levnějších a tedy často méně kvalitních potravin je fakt, že ukládají do organismu zbytečné tuky, sacharidy i cukry. Místo vitamínů, minerálních látek, vlákniny nebo bílkovin pak konzumujeme velké množství živočišných tuků bohatých na nasycené mastné kyseliny. Ty zvyšují hmotnost, ale i riziko infarktu nebo mozkové mrtvice. Stejně nebezpečné pak jsou nejlevnější rostlinné oleje – kokosový, palmojádrový nebo sojový, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin nebo omega-6 mastných kyselin a i jejich příjmem stoupá cholesterol a hrozí riziko srdečně cévních onemocnění.

Slaná chuť může vést k nadváze

Největším problémem současných potravin je přesolování kuchyňskou solí, ale i solí pro posílení masové chuti pokrmu – glutamátem sodným. Sůl dokáže překrýt nedostatky v chuti zejména polotovarů a méně kvalitních potravin, nejčastěji uzenin. Sůl také konzervuje, a proto potraviny vydrží déle, aniž by se zkazily. Sůl podporuje chuť k jídlu a tím i riziko nadváhy a obezity. Dokonce vyvolávají návyk na výrazně slanou chuť a podporují velmi rizikové chování, kdy se slanost kompenzuje velkým objemem sladkých nápojů nebo množstvím sladkostí.

Opravdu platí „Kdo šetří, má za tři“?

Každý zákazník by si měl vždy uvědomit, že nižší cena potraviny je vykoupena jejím horším složením a složky, které nahrazují chybějící živiny u kvalitní potraviny, nepřináší našemu zdraví nic pozitivního. Základem jsou kvalitní potravinyKupujte zeleninu vypěstovanou u nás nikoliv převážnou přes půl Evropy. Farmářské trhy by vám mohly výrazně pomoci. Zde nakoupíte zeleninu, ovoce i kvalitní drůbeží, hovězí a rybí maso.

Přečtěte si také další články:

Registrujte se do Klubu Žij zdravě a získejte spoustu výhod!



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce