Je ve špekáčcích maso? Jen v některých!
Často na našich stránkách upozorňujeme, že (hlavně) při snižování váhy je potřeba dbát na to, co jíme. A to nejen z hlediska množství, ale také složení. Suroviny by měly být především kvalitní a čerstvé. Důležité je znát i jejich přesné složení. Některé potraviny nás po přečtení informací na obalu nepříjemně překvapí, ať již množstvím cukru, dochucovadel a soli nebo nedostatkem masa.
Spolu s kuchaři Ondřejem Slaninou a Filipem Sajlerem z pořadu Kluci v akci jsme se rozhodli ověřit kvalitu potravin. K testování jsme vybrali jednu z nejoblíbenějších českých letních pochoutek – špekáčky. Pokud si myslíte, že jsou z masa, v mnoha případech se bohužel mýlíte.
Stejné, přesto jiné
Kluci připravili tři vzorky špekáčků, které spolu s dětmi podrobili důkladnému testování. První vzorek byl podezřelý již na první pohled – světlá barva a gumovitá konzistence se špekáčky moc společného neměla. Nepřesvědčilo ani složení – drůbeží a vepřové maso strojově oddělené, vepřové kůže, bramborový škrob, sója, jodidovaná jedlá sůl, extrakty koření, 6 různých stabilizátorů, 2 zahušťovadla, antioxidant, sušená zelenina, česnek a látka zvýrazňující chuť.
Druhý vzorek, jehož struktura se více blížila klasickému špekáčku z masa, svým složením také překvapil – pouze 40 % hovězího a vepřového masa, sójový izolát, vepřové kůže a další pochutiny. Teprve třetí vzorek opravdu obsahoval to, co byste ve špekáčku čekali – hovězí a vepřové maso, pitnou vodu, solící směs a směs koření.
Pánvička odhalila pravdu
Následně byly všechny vzorky špekáčků upečeny na grilovací pánvičce. A výsledek? První vzorek by slovy Ondřeje přežil i atomovou válku, vzorek se sójovým izolátem se smrskl a ztvrdnul – k jídlu tedy určitě nebyl. Špekáček z masa se pěkně vypekl a podle Filipa bude i dobře chutnat.
Čtěte, čtěte, čtěte!
Až půjdete příště nakupovat, přečtěte si pozorně složení potravin, které dáváte do nákupního košíku. Buďte nároční. Chtějte, aby v masných výrobcích bylo opravdu maso a nikoliv náhražky a množství zahušťovadel, v jogurtu jogurtové kultury a nikoliv vepřová želatina nebo škrob a kečup pocházel opravdu z rajčat, bez zbytečně velkého podílu přidaného cukru.
Mnoho lidí řekne – nemám čas všechno si číst a zkoumat. A mají pravdu – čtení informací na obale vám opravdu zabere čas. Ale jen zpočátku! Postupem času se naučíte nakupovat potraviny, které obsahují přesně to, co očekáváte a ne nějaké skryté ingredience, které nesvědčí ani vašemu tělu ani vaší dietě.
Prohlédněte si špekáčkové video Kluků v akci!
Přečtěte si také další články:
- Úprava potravin
- Zdravé jídlo nemusí být drahé
- Nejčastější prohřešky věčných dietářů
- Správná redukční dieta
- Energetické hodnoty potravin