Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Losos se šťouchaným bramborem

Odborníci projektu Žij zdravě pro vás připravili sérii receptů do krabiček. Krabičková strava je ideální jídlo v práci, máte totiž přesnou kontrolu, co jíte a jestli jíte pouze zdravé a kvalitní suroviny. Přejeme dobrou chuť!

  • Rozměr krabičky: (délka x šířka x hloubka): 20 x 10 x 5 cm
  • Doba trvání: cca 35 min
  • Cena 1 porce: cca 90 Kč
  • Energetická hodnota: 1800 – 1900 kJ
  • Cukry: 35 – 40 g
  • Tuky: 18– 20 g
  • Bílkoviny: 10 – 12 g

Suroviny pro 2 osoby:

  • 320 g filet z lososa
  • 240 g brambor
  • 40 g bílý jogurt light
  • 80 g salátová okurka
  • 100 g rajčata (2 ks střední)
  • 100 g paprika
  • čtvrt citronu
  • kopr
  • pepř, sůl

Postup:

Do vroucí osolené vody dáme vařit cca na 15 minut oloupané brambory. Mezitím dáme na plotnu rozehřát grilovací pánev. Omyjeme a nakrájíme na čtvrtky rajčata a na plátky papriku, které cca 5-7 minut grilujeme z každé strany na rozehřáté pánvi. Než se zelenina ugriluje, připravíme si omáčku na způsob Tzatziki. Do jogurtu nastrouháme oloupanou okurku, přidáme špetku pepře, soli, citronovou šťávu, čerstvý či sušený kopr a vše promícháme. Když je zelenina hotová, ugrilujeme připravené filety z lososa, které jsme předem zlehka posolili a opepřili. Filet je velice křehký, manipulujte s ním opatrně, aby se nepotrhal. Z každé strany grilujeme přibližně 5 minut. V průběhu grilování si rozšťoucháme již uvařené brambory. Vše necháme vychladnout a skládáme do krabičky, filet z lososa ještě pokapeme citronovou šťávou (připraveno k ohřevu).

Autor: Bc. Jitka Horáková, DiS., nutriční terapeutka

Monika Špičková - KamVy (12.03.2013):

Dobrý den, prosím mám jen pár drobných dotazů. Takto to v krabičce dostane klient? Ten jogurt - tzaziky si má ohřát také? Musí být ta zelenina tepelně zpracována, nebyla by lepší syrová? Děkuji předem za odpověď.

Jitka Horáková (18.03.2013):

Dobrý den, tyto recepty jsou připraveny pro vás, tzn. že žádní klienti je nedostávají, je to jen návod jak postupovat při přípravě doma. Zálivky není úplně vhodné ohřívat - ale to záleží na vás. Přiložené foto je ilustrativní, jak vypadá porce připravená ke konzumaci. Co se týče zeleniny - není nutnost mít vždy ke každému jídlu zeleninu syrovou. Tato je zlehka ogrilovaná (pro změnu chuti a pro obměnu to nevadí) není-li použit při přípravě tuk. Tím, že je zelenina grilovaná je lépe stravitelná. Ovšem za syrového stavu je zelenina nutričně bohatší. Pěkný den.



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář
Po Út St Čt So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

jednodenní akce
vícedenní akce