Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Nakupujeme zdravě I. – přílohy, zdroje sacharidů

Přílohy jsou největším zdrojem sacharidů v naší stravě – a to zejména sacharidů složitých (polysacharidů). Ty jsou zdrojem provozní energie pro tělo. Abychom však vydrželi dlouho zasyceni, je třeba volit správné druhy potravin.


Míru našeho zasycení a také rychlost uvolňování sacharidů z dané potraviny ovlivňuje přítomnost vlákniny v dané potravině a také způsob zpracování potraviny. Proto je (nejen) při redukční dietě vhodné vybírat si potraviny s vyšším obsahem vlákniny.

Pečivo

Při nákupu pečiva hledejte hlavně celozrnné pečivo. Pozor, vícezrnné pečivo rozhodně nemůžeme brát jako celozrnné! Vícezrnné pečivo obsahuje nejen pšenici nebo žito, ale také luštěniny nebo olejoviny – jejich obsah tvoří minimálně 5 % celkového složení výrobku. Celozrnné pečivo naopak musí dle vyhlášky obsahovat minimálně 80% podíl celozrnné mouky. Celozrnné pečivo má většinou stejnou nebo dokonce i o trochu vyšší energetickou hodnotu než pečivo necelozrnné, nemůžeme ho tedy sníst více, ale zasytí nás na delší dobu.

Celozrnné pečivo můžete objevit v menších prodejnách zdravé výživy, v běžném prodeji jsou nyní také malá balení krájených celozrnných chlebů. Můžete si také zkusit celozrnný chléb upéci sami doma. Pokud celozrnné pečivo obchody ve Vaší blízkosti nemají, snažte se alespoň preferovat raději chléb než bílé pečivo – lépe chléb žitno-pšeničný než pšenično-žitný. Využít můžete také knäckebrot, kde je vysoký obsah vlákniny. Naopak konzumaci křehkých plátků (grahamových, kukuřičných, apod.) nebo pufovaných „chlebíčků“ se snažte omezit – díky způsobu zpracování se z nich sacharidy uvolňují rychleji.

Cereálie

Pozor dejte také při výběru cereálií – raději než zapékané müsli zvolte müsli sypké bez přidaného cukru nebo jen samotné ovesné vločky. Rozhodně si nevybírejte müsli s čokoládovými lupínky. Známé corn flakes neboli kukuřičné lupínky raději nekonzumujte příliš často a snídaňovým cereáliím určeným hlavně dětem se vyhněte úplně. Mají vysoký obsah jednoduchých cukrů – jednoduché sacharidy se rychle vstřebají, tím se zvýší hladina glykémie v krvi – na základě toho pankreas (slinivka břišní) začne vylučovat inzulín, aby hladina glykémie klesla. Když hladina poklesne na určitou úroveň, začnete pociťovat hlad.

Těstoviny a rýže

Při nákupu těstovin se vždy podívejte na obal a vyberte si ty, které jsou semolinové (nebo také z tvrdé pšenice – semoliny dury) – takové těstoviny se nerozváří a vařte je vždy tak, aby byly na skus tvrdší – neboli „al dente“. Při výběru rýže upřednostněte rýži natural a basmati. Zvolit můžete také jáhly, pohanku, quinou nebo také bulgur či celozrnný kuskus.

Luštěniny

Stranou neponechte také luštěniny – čočku, hrách, fazolky, cizrnu i sóju můžete také při redukční dietě velmi dobře využít. Luštěniny mají nízký glykemický index, dostatečně tedy zasytí.  Pozor na sóju – oproti ostatním luštěninám je tučnější, bývá také častým alergenem. Velmi vhodná je kombinace zeleniny, luštěnin a obilovin – takový pokrm je nutričně vyvážený a nechybí v něm žádné důležité látky.

 

Mohlo by Vás také zajímat:



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář
Po Út St Čt So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

jednodenní akce
vícedenní akce