Naučte se připravit osvěžující dezert
Mlsání sladkostí nemusí přinášet jen kila navíc a výčitky. Inspirujte se dalším receptem, který pro vás připravil tým odborníků ŽijZdravě.cz. Uvidíte, že i dezert může být součástí zdravé diety!
Citronový sorbet
Indgredience:
2 porce
- Voda 250 ml, 0 kJ
- Ovocný cukr 50 g, 800 kJ
- Citron 3 ks, 414 kJ
- Limetka 1 ks, 84 kJ
- Máta 1 g, 0 kJ
Postup:
Do připraveného hrnce nalijeme vodu, kterou osladíme ovocným cukrem. Přidáme vymačkanou šťávu z citronů a kůru z jednoho kusu. Směs přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut na mírném ohni. Směs necháme vychladnout, poté rozmixujeme a přecedíme. Následně vložíme do mrazničky na 3 hodiny, kde směs každých 30 minut kontrolujeme a promícháváme. Hotový sorbet můžeme ozdobit kůrou z limety, mátou nebo ovocným sirupem.
Tipy odborníků:
Michal Fait
Tip kuchaře: Citrony můžeme nahradit kterýmkoli ovocem podle probíhající sezony. Během letní sezóny, kdy je ovoce nejsladší, můžete dát do sorbetu menší možství cukru.
Bc. Jitka Horáková, DiS.
Komentář nutričního terapeuta: Energetická hodnota 1 porce / cca 650 kJ Tuky: 0,8 g Sacharidy: 37 g Bílkoviny: 0,8 g. Místo krémové zmrzliny, které nejsou vhodné při redukčním režimu, můžete v teplých letních měsících sáhnout raději po (ovocných, vodových) sorbetech, které sice obsahují větší podíl sacharidů, ale oproti krémovým či smetanovým zmrzlinám jsou s minimem tuku. Stejně tak tuto osvěžující pochoutku ocení osoby na bezlepkové dietě, či osoby s intolerancí mléčných výrobků.
Mgr. Zuzka Borkovcová
Komentář instruktora pohybu: Ideální osvěžení v letních měsících. Kalorická hodnota jedné porce 650 kJ odpovídá energetickému výdeji při chůzi v kopcovitém terénu rychlostí 4km/h (odhad pro osobu o hmotnosti 80 kg).
MUDr. Martin Matoulek, PhD.
Komentář lékaře: Pokrm není moc vhodný pro diabetiky vzhledem k poměrně vysokémuobsahu sacharidů, na druhou stranu jako mls lze poměrně dobře tolerovat, protože energetická hodnota jedné porce zase tak vysoká není.
Přečtěte si také další články: