Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Piškotový pudink

Občas si dopřát něco sladkého můžete, i když chcete zhubnout. Jen musíte vědět jak na to. Odborníci Žij zdravě vás naučí, jak si připravit jednoduchý a rychlý dezert, který vám dietu nezničí. Dobrou chuť!

Ingredience:

2 porce/cena cca 15Kč

  • Pudink 80 g; 1095 kJ
  • Mléko 1,5 % 100 ml; 190 kJ
  • Piškoty 20 g; 329 kJ
  • Piškoty kakaové 40 g; 237 kJ
  • Jahody 50 g; 90 kJ
  • Hořká čokoláda 10 g; 222 kJ
  • Cukr ovocný 15 g; 240 kJ
  • Máslo 5 g; 155 kJ
  • Máta 1 g; 0 kJ

pudink

Postup:

V rendlíku si rozpustíme máslo a do něj nadrtíme část kakaových piškotů, které utřeme s máslem a necháme je lehce vychladnout. Jahody opláchneme a nakrájíme na plátky. V druhém rendlíku si zatím rozehřejeme mléko, přidáme ovocný cukr a pudink. Na mírném ohni mícháme pudink asi 4 minuty, dokud nezhoustne. Do formy skládáme suroviny v tomto pořadí - nejprve piškoty, pak pudink, jahody a poté zase pudink. Doprostřed nasypeme kakaové piškoty utřené s máslem a opět zalijeme pudinkem. Takto pokračujeme, dokud není forma plná. Počet pater závisí na velikosti nádoby. Celou formu necháme vychladit, dokud není pudink ztuhlý. Pudink vyklepneme z nádoby a nakonec desert ozdobíme jedním normálním a jedním kakaovým piškotem. Dále dozdobíme jahodou nakrájenou na plátky a snítkou máty. Hotový pudink zakapeme rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Michal Fait

Tip kuchaře: Do pudinku můžete použít i jiné druhy ovoce, jako například třešně, švestky nebo maliny.

Bc. Jitka Laštovičková

Komentář nutričního terapeuta: Energetická hodnota 1 porce: 1280 kJ; Obsah živin: Tuky 7 g; Sacharidy 77 g; Bílkoviny 7 g

Lehký piškotový pudinkový dezert je určitě vhodný, když chcete mlsat zdravěji. Pudinkový prášek obsahuje značné množství jednoduchých sacharidů, další sacharidy jsou pak obsaženy také v piškotovém těstě, ovoci a přidaném ovocném cukru – proto by si pečlivě měli odměřit množství nejen lidé s cukrovkou (diabetem mellitem), ale i ti, kteří chtějí redukovat hmotnost. Jednoduché sacharidy se totiž rychle vstřebávají, zvyšují hladinu cukru v krvi, na kterou pak dále reaguje naše tělo vyplavením hormonu inzulínu ze slinivky – a ve chvíli, kdy vyplavený hormon opět hladinu cukru v krvi sníží na určitou úroveň, dostáváme hlad. Proto je vhodné konzumovat raději menší množství sacharidů a preferovat ty druhy, které se uvolňují pomaleji – tzv. složené sacharidy neboli polysacharidy. Můžete samozřejmě vyzkoušet snížit doporučené množství ovocného cukru a využít ovoce s nižším množstvím jednoduchých sacharidů – např. rybíz, nektarinky, grapefruit, borůvky, apod.

Mgr. Lucie Životská

Komentář instruktora pohybu: Při pohledu na tuto pochoutku se nám asi téměř každému začínají sbíhat sliny. Se sladkými pokrmy doporučuji nakládat v rozumné míře, nicméně pokud máte dostatek pohybu a pravidelně cvičíte, nemáte důvod si jednou za čas něco dobrého nedopřát. Energii získanou z jednoho kousku dezertu spálíte při dvaceti minutách cvičení v posilovně (výsledek přepočten na 70 kilového jedince).

MUDr. Radka Jedličková

Komentář lékaře: Tento dezert bude určitě velmi chutný, ale je také dost kalorický, proto bychom si jej měli dopřát spíše výjimečně. V jeho složení výrazně převažují sacharidy. Sacharidy rozdělujeme na jednoduché (monosacharidy), které poskytují tzv. prázdné kalorie,tj. bez obsahu proteinů vitamínů a důležitých minerálů např. koláče, čokoláda aj. Složené sacharidy (polysacharidy), které nacházíme např. v rýži, chlebu, zelenině, obsahují minerály, vlákninu a vitamíny. Vstřebávají se postupně a poměrně dlouho, tím lépe a na delší dobu zasytí. Sacharidy by měly tvořit 40-50 % celkového energetického příjmu, z toho jednoduché cukry by měly být do 10 %.

Zajímavá živina: Glukóza (hroznový cukr)

Glukóza se řadí mezi jednoduché cukry (monosacharidy), které poznáváme podle jejich sladké chuti. Jak je vidět už z jejího názvu. V potravinářství se často používá k oslazení různých produktů, má však nižší sladivost než cukr ovocný (fruktóza). Glukózu získáváme převážně z ovoce, medu, ale naše tělo ji také umí přetvořit z cukru řepného nebo složitějších cukrů (polysacharidů). Tato živina je pro naše tělo nezbytná - náš mozek a červené krvinky umí využívat jenom tento cukr. Hladinu glukózy v žilní krvi pak vyjadřuje tzv. glykémie („krevní cukr“) – u zdravého člověka by její hodnota v krvi na lačno měla být mezi 3,9 až 5,5 mmol/l. Hladina glykémie na lačno vyšší než 7 mmol/l je známkou cukrovky (diabetu mellitu).

Mohlo by vás zajímat:



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce