Recepty do krabiček: Bílý chřest s bramborem
Odborníci projektu Žij zdravě pro vás připravili sérii receptů do krabiček. Krabičková strava je ideální jídlo v práci, máte totiž přesnou kontrolu, co jíte a jestli jíte pouze zdravé a kvalitní suroviny. Přejeme dobrou chuť!
Rozměr krabičky: (délka x šířka x hloubka): 20 x 10 x 5 cm
Doba trvání: cca 40 min.
Cena 1 porce: cca 30 Kč
Suroviny pro 2 osoby:
- 8 ks chřestu
- 4 ks středních brambor
- 2 ks vejce
- ¼ eidamu do 30 % t. v. s.
- 6 ks rajčátek
- 1 ks cibule
- 2 tenčí plátky krůtích prsou
- sůl, pepř, bazalka
Postup:
Oloupeme brambory a chřest, nejlépe za použití obyčejné škrabky. Vše umyjeme pod tekoucí vodou. Mezitím si zapneme troubu, aby byla vyhřátá na 180 ̊. Na rozpálenou pánev nakrájíme cibuli a krůtí prsa na tenké nudličky, vše zlehka orestujeme, tak aby se maso zatáhlo. Do zapékací mísy na tenká kolečka nakrájíme brambory a na menší kusy chřest, posypeme připravenou směsí z cibule a masa. Stejným způsobem uděláme ještě jednu vrstvu. Když je mísa plná zalijeme pokrm troškou vody, přiklopíme poklicí, a vložíme misku do trouby na cca 20 min. V průběhu pečení, si rozšleháme vajíčko, do kterého nastrouháme sýr. Po cca 20 min. zalijeme chřest touto směsí vajíčka a sýra, poklici sundáme a ještě dalších cca 10 minut necháme zapéci. Pokrm necháme vychladnout a vkládáme do připravené misky (připraveno k ohřevu), možné dozdobit rajčaty či jinou zeleninou.
Autor: Bc. Jitka Horáková, DiS., nutriční terapeutka 3. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha