Recepty do krabiček: Krůtí maso s žampiony
Odborníci projektu Žij zdravě pro vás připravili sérii receptů do krabiček. Krabičková strava je ideální jídlo v práci, máte totiž přesnou kontrolu, co jíte a jestli jíte pouze zdravé a kvalitní suroviny. Přejeme dobrou chuť!
Rozměr krabičky: (délka x šířka x hloubka): 20 x 10 x 5 cm
Doba trvání: cca 35 min.
Cena 1 porce: cca 50 Kč
Suroviny pro 2 osoby:
- 4 ks středních brambor
- 250 g krůtích prsou (5-6 tenčích plátků)
- 6 ks žampionů
- ½ cibule
- kousek nivy
- ½ mozzarelly
- 8 piknikových rajčátek
- sůl, pepř
Postup:
Do vroucí osolené vody dáme uvařit oloupané celé brambory. Poté omyjeme žampiony a vydloubneme nohu, kterou nakrájíme na malé kousíčky, stejně tak nadrobno nakrájíme i sýry. Touto směsí naplníme kloboučky žampionů. Na plotně necháme rozehřát teflonovou pánev, na které orestujeme a podusíme cibulku podlitou vodou, pak vložíme k cibulce z každé strany orestovat okořeněná krůtí prsa. Když jsou prsa zatáhnutá, podlijeme je ještě trochou vody. Do pánve umístíme i připravené naplněné žampiony společně s piknikovými rajčátky, které ve špičce nakrojíme, aby nepraskla. Vše necháme dusit pod pokličkou několik minut a obracíme dle potřeby. Nezapomeneme slít brambory, které nakrájíme na tenká kolečka a odložíme na stranu. Když jsou žampiony i maso hotové, slijeme šťávu s cibulkou do nakrájených brambor, získají tak výbornou chuť. Vše necháme vychladnout a skládáme do připravené krabičky (určeno k ohřevu).
Autor: Bc. Jitka Horáková, DiS., nutriční terapeutka 3. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha