Plněný lilek kuskusem
Odborníci projektu Žij zdravě pro vás připravili sérii receptů do krabiček. Krabičková strava je ideální jídlo v práci, máte totiž přesnou kontrolu, co jíte a jestli jíte pouze zdravé a kvalitní suroviny. Přejeme dobrou chuť!
Rozměr krabičky: (délka x šířka x hloubka): 20 x 10 x 5 cm
Doba trvání: cca 35 min.
Cena 1 porce: cca 50 Kč
Suroviny pro 2 osoby:
- 1 ks střední lilek
- 90 g mleté maso
- 1 ks rajče
- 2 lž. (40g) kuskusu
- ½ cibule
- kousek nivy
- 1 lž. kukuřice
- oregáno
- sůl, pepř
Postup:
Na rozpálenou pánev dáme restovat na jemno nakrájenou cibuli a mleté maso. Mezitím si rozpůlíme lilek na dvě části, vydlabeme vnitřek a ten nakrájíme na drobné kousky, které přidáme do pánve k směsi masa. Stejně tak tam přidáme nakrájené rajče, kukuřici, zlehka osolíme, opepříme a dochutíme oregánem. V průběhu toho si zalijeme horkou vodou kuskus v poměru 1:3, který necháme chvilku odstát, dokud nenabobtná a nezměkne. Hotový kuskus pak přidáváme do pánve k směsi a vše důkladně promícháme a odkládáme. Nezapomeneme si zapnout troubu na 200⁰C. Vydlabané půlky lilku naplníme touto směsí a posypeme nakrájenou nivou. Plněné lilky vložíme do pečící misky či na plech, podlijeme trochou vody, aby se nám nepřichytly, a necháme je cca 10 min. zapéct. Poté odložíme vychladnout a vkládáme do připravené krabičky (připraveno k ohřevu).
Nedávno jsem viděla v Kaulandu, že mají mezi salátama kuskus, dala jsem si ho a moc mě chutnal, od té doby ho dělám i doma.