Sójový guláš
Odborníci projektu Žij zdravě pro vás připravili sérii receptů do krabiček. Krabičková strava je ideální jídlo v práci, máte totiž přesnou kontrolu, co jíte a jestli jíte pouze zdravé a kvalitní suroviny. Přejeme dobrou chuť!
Rozměr krabičky: (délka x šířka x hloubka): 20 x 10 x 5 cm
Doba trvání: cca 30 min.
Cena 1 porce: cca 30 Kč
Suroviny pro 2 osoby:
- 80 g sójového masa
- 80 g rýže (cca 1 sáček)
- ½ cibule
- 2 ks česnek
- ½ červené papriky
- ½ oranžové papriky
- 2 ks větších rajčat
- 2 lž. sójové omáčky
- 1 ks malé skleničky rajčatového protlaku
- sůl, pepř, paprika, drcený kmín, majoránka
Postup:
Dáme si do varné konvice vařit vodu, kterou pak následně zalijeme osolené a sójovou omáčkou polité sójové maso. Maso ve vodě promícháme a necháme cca 10 minut odstát, aby změklo a dochutilo se. Poté dáme vařit do lehce osolené vody rýži pod pokličku. Do teflonové pánve začneme přikrajovat připravenou zeleninu. Nejprve na kolečka nakájenou cibuli, česnek, pak přikrájíme rajčata a na proužky nakrájenou papriku. Není nutné používat olej, jen celou směs podlijeme trochou vody a pod pokličkou necháme dusit. Změklé sójové maso slijeme a vše přimícháme do pánve se zeleninou. Směs dokořeníme dle chuti solí, pepřem, paprikou, kmínem či majoránkou. Na závěr přidáváme rajčatový protlak a ještě krátce povaříme. Nezapomeneme odstavit a slít rýži. Směs necháme vychladnout a skládáme do připravené krabičky (určeno k ohřevu).
Autor: Bc. Jitka Horáková, DiS., nutriční terapeutka 3. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha