Špíz s bramborem
Odborníci projektu Žij zdravě pro vás připravili sérii receptů do krabiček. Krabičková strava je ideální jídlo v práci, máte totiž přesnou kontrolu, co jíte a jestli jíte pouze zdravé a kvalitní suroviny. Přejeme dobrou chuť!
Rozměr krabičky: (délka x šířka x hloubka): 20 x 10 x 5 cm
Doba trvání: cca 25 min.
Cena 1 porce: cca 50 Kč
Suroviny pro 2 osoby:
- 2 plátky vepřové kýty (200 g)
- 2 větší brambory (280 g)
- ½ cukety
- ½ cibule
- ½ papriky
- 4 stroužky česneku
- 4 cherry rajčata
- kousek eidamu (40g)
- 2 lž. olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Dáme si vařit lehce osolenou vodu a oloupeme si brambory, které vložíme do vroucí vody pod pokličku a uvaříme do měkka. Dále si nakrájíme všechny potřebné ingredience na menší kousky, které střídavě napichujeme na špejli. Na plotnu si dáme rozehřát grilovací pánev s trochou oleje a vložíme na ní připravené špízy, které opékáme z každé strany průběžně do zlatova cca 10 minut, důležité je, aby kousky masa byly tenké a bezpečně se propekly. Nezapomeneme slít a odstavit v průběhu brambory. Vše necháme vychladnout a skládáme do již připravené krabičky
(připraveno k ohřevu).
Autor: Bc. Jitka Horáková, DiS., nutriční terapeutka 3. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha