Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Reportáž ze soutěže O nejlepší školní oběd 2011!

Uvázat pevně zástěry a jde se na věc! Vaření oběda v domácí jídelně a na soutěži O nejlepší školní oběd se liší. Kuchařky se s cizím prostředím, surovinami a nervozitou popraly skvěle. Úsměv na tváři nechyběl při vaření nikomu ze soutěžících. Jak celý den probíhal? To se dozvíte v naší reportáži.

Soutěž O nejlepší školní oběd již druhým rokem organizuje Všeobecná zdravotní pojišťovna ve spolupráci se Společností pro výživu. Do korespondenčního kola se mohla přihlásit jakákoliv školní jídelna z ČR. Podmínkou bylo splnit zadání organizátorů, tj. dodržet téma vaření a rozpočet na jednu porci jídla. Ze zaslaných receptů vybrala odborná porota deset nejlepších menu, která splňují estetická i nutriční kritéria. Tyto týmy se probojovaly v konkurenci 59 dalších do finále soutěže.

Jdeme do finále

Ve středu 26. 10. přijíždí do Prahy soutěžit deset týmů, složených vždy ze tří kuchařů. Příjemný večer tráví na společné večeři, kde se dozví něco o pravidlech a navzájem se představí. Někteří berou soutěž vážněji, jiní s úsměvem a bez nervozity. „Nesmíme toho králíka vysušit, to by byla katastrofa,” usmívá se vedoucí týmu z moravského Šenova. Vládne uvolněná atmosféra a kuchařky si vyměňují zkušenosti ze školních jídelen napříč republikou. Pak už vyráží odpočívat, vždyť první týmy budou zítra vařit už od šesti hodin ráno!

Den D

Čtvrtek 27. 10. je “dnem D“. Cinkání hrnců, vroucí voda a pravidelné zvuky krájejících nožů rozezní celou kuchyň ZŠ Chelčického na pražském Žižkově, kde finále soutěže probíhá. Týmy Višňové, Rožnova a Poděbrad pilně pracují na dvaceti porcích polévky, hlavního chodu a zákusku nebo salátu. Neleknou se ani fotografa, který mezi nimi kličkuje. Komise se pomalu schází u dlouhého stolu k náročnému úkolu - v rozmezí dne ochutnat všechny finálové pokrmy.

Degustujeme

První degustace začíná v půl deváté dopoledne. Zástupce každého týmu nejprve představí menu porotě. Popíše, proč jídlo přihlásili do soutěže, jak chutná dětem ve škole a proč si myslí, že by mělo vyhrát. Šestnáct komisařů bedlivě naslouchá. Pak slyšíme už jen cinkání příborů a ochutnávání.Tohle mě fakt nachlo! Kombinaci cibulky a bramborovýho těsta mám strašně rád,” komentuje jedno z jídel Michal Valcsisko, zástupce dětí v porotě. Ondřej Slanina a Filip Sajler jsou přísnější. Ostřílení “kluci” už vaří řádku let, takže umí soutěžící i pozlobit.Zajímalo by mě, jak jste se s králíkem vešli do rozpočtu 27,50 Kč, který na jednu porci máte,” ptá se Ondřej týmu ze Šenova. Kuchařka neváhá a vysvětluje, že v normách na vaření se králík naceňuje jako kuře. Proto ho mohli zařadit. Museli ale ušetřit na polévce a dezertu.

Mediální ohlasy

Po prvním ochutnávání se do kuchyně přesouvá druhá skupina soutěžících. Kuchařky, které už mají vaření za sebou, se převlékají do civilu a povzbuzují ostatní. Dávají také rozhovory médiím, která se na akci sjela. I přes ostych se pak soutěžící těší, že ve večerních zprávách uvidí sebe nebo své kolegy. Většina z návštěvníků akce a fanoušků také ochutnává připravené občerstvení. Degustují se i zbylé soutěžní porce. Všichni přemýšlí, jaká jídla nejvíc zaujala porotu a kdo může zvítězit.

Nejlepší školní jídelnou se stává!

Kolem čtvrté hodiny je dovařeno a odprezentováno. Desítku týmů uzavírá domácí jídelna ZŠ Chmelnice s rajskou omáčkou vařenou v pomalém hrnci přes noc. Komisaři odkládají příbor a probíhá poslední sčítání hlasů. Moderátor Zdeněk Hladík stupňuje napětí před vyhlášením prvních tří týmů. Je jasné, že titul Nejlepší školní jídelna roku 2011 si odnese buď domácí ZŠ Chmelnice, brněnská škola Náměstí svornosti nebo školní jídelna Domova mládeže z Písku.

Vítězkami se stávají písecké kuchařky! Jejich menu – kuřecí plátek v mandlové krustě jako hlavní chod, pohanková polévka a tvarohový krém s jahodami – zaujalo porotu nejvíc. Druhé místo si z Prahy odváží brněnské kuchařky ze školy Náměstí svornosti a na třetím místě se umístil pražský tým ZŠ Chmelnice. Než se všichni rozprchnou s dobrou náladou a velkým množstvím darů od sponzorů, probíhá společné focení.

Vítězům gratulujeme, uspěli ale všichni. Už to, že se jídelny probojovaly do finále, je úspěch! Nezbývá než dodat, že se těšíme na další ročník soutěže. Ta jistě znovu dokáže, že školní stravování je v ČR opravdu na úrovni.

Další fotografie z akce najdete na našem Facebooku!

Kde všude můžete najít reportáže ze soutěže?

iDNES.cz

TV Nova - 14:50 min. – 16:42 min.

ČT 1 - 28:34 min.  – 30:34 min.

TV Prima - 12:29 min. – 15:05 min.

Přečtěte si také další články

Registrujte se do Klubu Žij zdravě a získejte spoustu výhod!

Fotografie z finále soutěže:

ZZ_sonšo_vařeníZZ_sonšo_vaření_2ZZ_sonšo_1ZZ_sonšo_2ZZ_sonšo_3ZZ_sonšo_4ZZ_sonšo_5ZZ_sonšo_6ZZ_sonšo_7ZZ_sonšo_8ZZ_sonšo_9ZZ_sonšo_10ZZ_sonšo_11ZZ_sonšo_12ZZ_sonšo_kuchařky
Marie Kučerová (24.11.2011):

Mrzí mne, že v reportáži spojujete věci, které spolu vůbec nesouvisí. Nikdy jsem neřekla, že se králík naceňuje jako kuře, ale že se normuje jako kuřecí maso ze 1300 g na 10 dospělých porcí. Přece si nemohu sama určit cenu suroviny! Bylo řečeno, že pokud máme dražší maso, volíme levnější polévku a desert.



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce