Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Silvestrovské pohoštění - lehké a fit

Silvestrovské pohoštění nemusí být jen kila vlašského salátu, litry alkoholu a máslové cukroví. Překvapte letos své blízké i příbuzné jednoduchým a přitom chutným nízkokalorickým pohoštěním.

Křupavé kanapky s uzeným lososem

Nedokážete si představit silvestrovské pohoštění bez jednohubek? Vyzkoušejte jak chutná pečený celozrnný rohlík místo veky a jak jednoduše lze nahradit bramborový salát výbornou tvarohovou pomazánkou s lososem.

Uzený losos obsahuje velké množství nenasycených mastnýchkyselin- omega 3, které jsou zdraví prospěšné a tvarohová pomazánka je bohatá na vápník a bílkoviny. Díky tomu si na Silvestra nejen pochutnáte, ale ještě pro sebe uděláte něco dobrého.

Na 40 kousků budete potřebovat:

  • 5 ks celozrnných rohlíků5 čajových lžic olivového oleje
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 120 g uzeného lososa pepř,
  • sůl dle chuti
  • 1 citrón
  • kopr na ozdobu

Postup: Rohlíky nakrájejte na kolečka a vymažte plech olovovým olejem. Do rozpálené trouby vložte na plechu rozložená kolečka rohlíků. Upečte dozlatova. Než se kanapky upečou, připravte si lososovou pomazánku. Do misky vložte měkký tvaroh a rozmixujte tyčovým mixérem. Krémovou hmotu osolte a opepřete podle chuti. S rybou se skvěle doplňuje pár kapek citrónu, nezapomeňte je přidat. Filet z uzeného lososa nakrájejte na malé plátky. Pečené kroužky z rohlíku vyndejte z trouby, namažte pomazánkou, navrch přidejte plátky lososa a ozdobte snítkou kopru.

Žlutý meloun s parmskou šunkou

Mezi léta osvědčené a vyzkoušené chutě patří kombinace parmské šunky a žlutého melounu. Připravte si tuto italskou specialitu i vy. Je důležité, abyste opravdu nešetřili na ingrediencích a vybrali si pro sebe to nejlepší. Dostatečně zralý žlutého melounu poznáte podle dunivého zvuku, který se ozývá po lehkém poklepání. Tenký plátek kvalitní sušené šunky v sobě obsahuje jen maso a koření, neznamená to ovšem, že jí můžete spořádat půl kila. Pamatujte si, že pohoštění neslouží jako náhrada vyvážené večeře!

Na dvacet kousků si připravte:

  • 1 žlutý meloun
  • 20 plátků parmské šunky
  • snítek rozmarýnu na ozdobu

Postup: Recept je velice jednoduchý, stačí vykrájet z melounu pravidelné špalíčky, které obalíte plátkem šunky. Jednohubky naskládejte na jeden talíř a proložte snítky rozmarýnu. Aby pochoutka neoschla, rozprostřete přes talíř potravinářkou fólii a vložte jídlo do lednice. Vůně rozmarýnu postupně pronikne do masa, které vám pak bude ještě více chutnat.

Jogurtový salát Coleslaw

V zimním období je velmi těžké vybrat si kvalitní a čerstvou zeleninu, která by organismu dodala potřebné živiny. V obchodních řetězcích si mnohdy musíte vzít nejméně otlučené rajče nebo nejméně oschlou okurku. Ač se to na první pohled nezdá, řešení spočívá v nákupu tuzemské zeleniny a ovoce. Dejte si do košíku řepu, tuřín nebo kapustu. Velmi zdravou variantou zimního salátu je kombinace zelí, celeru, cibule a mrkve. Překvapte své hosty oblíbeným salátem Coleslaw.

Na šest porcí budete potřebovat:

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 2 mrkve1 malý celer
  • 1 malou cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g bílého nízkotučného jogurtu šťávu z jednoho citron
  • 1 lžičku hořčice
  • cukr, sůl a bílý pepř na dochucení

Postup: Zelí nakrouhejte, lehce zakápněte olejem, posypte cukrem a nechte chvíli odstát. Poté zeleninu promačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu. Mrkev a celer nastrouhejte, cibuli nakrájejte na kostičky a vše vložte do misky k zelí. Do jogurtu kápněte šťávu z citrónu a přidejte lžíci hořčice. Zálivku dochuťte solí a bílým pepřem. Nakrouhanou zeleninu smíchejte s jogurtovou zálivkou a vložte do chladničky. Salát podávejte s celozrnným pečivem nebo opečenou česnekovou bagetkou.

Mléčná krupička s domácí zavařeninou

Máte rádi mléčnou rýži? Podobnou pochoutku si můžete udělat i doma. Mléko, které zaujímá v receptu největší podíl, neobsahuje velké množství kalorií a v porovnání s jinými vánočními dobrotami představuje nízkoenergetickou variantu. Pokud máte tu možnost, přidejte do receptu domácí zavařeninu. Se svátky nejvíce ladí jablečná, ale můžete klidně použít jahodovou nebo meruňkovou.

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 0,5 l mléka
  • 200 g krupice
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky másla
  • 4 čajové lžičky domácí marmelády

Postup: V hrnci ohřejte mléko a postupně přimíchávejte krupici. Hmotu lehce promíchávejte metličkou, aby nevznikaly v kaši žádné žmolky. Nakonec přidejte máslo, které zjemní chuť. Máslo není klíčová ingredience, takže pokud dbáte na štíhlou linii, můžete ho vynechat. Předem připravené mističky raději ještě vypláchněte studenou vodou, aby pod horkou kaší nepraskly. Na dno vložte lžíci domácí marmelády a zalejte krupičkou. Dezert je výborný horký i studený.

Přejeme dobrou chuť!

Přečtěte si také další články:

Registrujte se do Klubu Žij zdravě a získejte spoustu výhod!



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář
Po Út St Čt So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

jednodenní akce
vícedenní akce