Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Vánoce – nakupujeme a vaříme

Vánoční ozdobaObvykle se o Vánocích pod hromadami dobrot rozličných chutí prohýbají stoly – různé druhy ovoce, cukroví, chlebíčky, bramborový salát, řízek, kapr, rybí polévka, vinná klobása, k tomu víno, svařené víno, pivo, sekt, džusy…Takto by se dalo pokračovat donekonečna, protože kolik rodin, tolik chutí a tolik specialit. Není tedy divu, že se velmi jednoduše stane, že se po Vánocích postavíme na váhu a zjistíme, že se její ručička posunula o kousek výše, než se pohybovala před Vánocemi. Jak se tomu tedy můžeme bránit? Plánováním „vánočního menu“.

Již od začátku adventu nejedna hospodyňka přemýšlí o rodinném menu letošních Vánoc a pečlivě sestavuje seznam potravin, které je třeba opatřit. V takové chvíli je vždy dobré vzpomenout si na loňské svátky a zhodnotit odezvu rodiny a příbuzných na nabízené dobroty. Vzpomeňte si například, které druhy cukroví jsou nejrychleji pryč a které naopak zbývají. Zkuste se pak při nákupu daným seznamem řídit a nekoupit nic, co na něm uvedeno není. Nenechte si namluvit, že musíte nakoupit obrovské množství potravin jen proto, že jsou Vánoce.

Pečte s rozmyslem

Možná zjistíte, že není nutné péct 15 druhů cukroví a od každého druhu více plechů. Můžete také část bílé mouky (zhruba třetinu celkového množství) při pečení nahradit moukou celozrnnou. Další možností je místo cukroví mlsat třeba křížaly – usušené kousky jablek nebo jiných druhů ovoce. Pozor ovšem na množství. Nelze si myslet, že pokud se jedná o ovoce, mohu ho sníst, kolik budu chtít!

Plánujte

Zkuste si v hlavě naplánovat, co vše byste během dne chtěli ochutnat. Snažte se nenavyšovat množství dobrot, pro které jste se rozhodli. Možná zjistíte, že vám díky tomu není tak těžko od žaludku. A pokud máte chuť změnit malinko tradice, zkuste odlehčit štědrovečerní večeři. Přidejte do bramborového salátu více zeleniny a klasickou majonézu nahraďte kombinací bílého jogurtu s krémovou strukturou (např. selský jogurt) a žloutku z vajíčka. Kapra můžete místo ve smažení v trojobalu na pánvi připravit lehčeji v alobalu v troubě nebo ho vyměnit za pstruha nebo lososa, které připravíte s trochou másla, citronu a rozmarýnu.

A pokud si ve svém programu uděláte místo na procházku přírodou, pravděpodobnost, že po Vánocích budete mít stejnou hmotnost jako před nimi, je zase o kousek vyšší.

Vaše vánoční recepty:

Odlehčený bramborový salát

Ingerdience

  • 6 středních brambor,
  • 50 g šunky vcelku,
  • 1 větší červená paprika,
  • 2-3 sterilované okurky,
  • 1 mrkev,
  • 2 vajíčka,
  • 1 menší cibule,
  • 2 lžíce hořčice,
  • bílý jogurt se 3 % tuku,
  • sůl,
  • pepř,
  • trocha láku z okurek,
  • petrželka.

Postup

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout, uvařte vajíčka natvrdo a lehce povařte na kostky nakrájenou mrkev, aby změkla. Pokrájejte na kostičky vychladlé brambory, šunku, papriku, okurky, bílky z vajíčka (žloutky ponechejte pro smíchání s jogurtem), cibulku a vše smíchejte dohromady. Lehce směs osolte a opepřete, přidejte 2-3 lžíce láku z okurek a hořčici. Ke žloutkům z vajíček přidávejte postupně po lžíci jogurtu a míchejte, dokud nedocílíte polotekuté konzistence – hotovou směs pak vmíchejte do salátu, který necháte odležet. Při servírování pak můžete ozdobit čerstvou petrželkou.

Pstruh pečený v alobalu

Ingredience

  • pstruh,
  • 3-4 snítky rozmarýnu,
  • trocha citronové šťávy,
  • trocha soli,
  • trocha rafinovaného olivového oleje.

Postup

Pstruha omyjeme, vložíme do misky, zakápneme citronovou šťávou a trochou olivového oleje, obložíme ho snítky rozmarýnu – můžete je vložit i dovnitř do bříška, a necháme odležet. Pečeme položeného v alobalu 20-30 minut na 220 stupňů v rozehřáté troubě.

Autorka: Bc. Jitka Laštovičková, nutriční terapeutka

Přečtěte si také další články:

Registrujte se do Klubu Žij zdravě a získejte spoustu výhod!

Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce