Vařte s odborníky – Jáhlové rizoto
Naučte se v nových receptech, že jíst zdravě lze i za pár korun! Návody na jídla pro vás připravují obezitologové, nutriční a pohyboví poradci. Své tipy pro lepší chuť přidává i profesionální kuchař. V prvním receptu se naučíte připravit zdravé jáhlové rizoto.
Ingredience:
2 porce
- Jáhly 200g/12 Kč
- Česnek 10g/1 Kč
- Rozmarýn 0,5g/1 Kč
- Sůl 2g/1 Kč
- Paprika mix. 120g/12Kč
- Petrželka 6g/3 Kč
- Máslo 10g/1 Kč
CELKEM: 31 Kč
Postup:
Jáhly důkladně propláchneme a necháme odkapat v cedníku. Stranou si nakrájíme papriku, půl stroužku česneku, vše vložíme na rozehřáté máslo a orestujeme. Přisypeme propláchnuté jáhly a opět pár minut směs restujeme a mícháme. Ke konci přidáme sůl, pepř a rizoto podáváme. Na talíři rizoto zasypeme čerstvým rozmarýnem a petrželkou.
Tipy odborníků:
Michal Fait
Tip kuchaře: Do rizota můžeme dále přidat jako vložku cuketu, houby, rajčata či jarní cibulku. Nebo můžeme zasypat různými druhy sýra, jako je eidam, parmazán, mozarella.
Bc. Jitka Horáková, DiS.
Komentář nutričního terapeuta: Energetická hodnota 1 porce / 1650 kJ Tuky: 7g Sacharidy: 75g Bílkoviny: 12g
Jáhly se řadí mezi obiloviny a jde v podstatě o vyloupané proso. Pro přípravu pokrmů je vhodné jáhly spařit horkou vodou, zbavíte je tak nahořklé chuti. Jsou výživné, lehce stravitelné a syté. Protože neobsahují lepek, mohou je konzumovat lidé trpící celiakií. Nejvíce zastoupenou složkou jáhel jsou sacharidy, převážně škrob, který se postará o postupné uvolňování energie do těla. Obsahují větší množství vlákniny, vitamíny skupiny B, minerály (železo, hořčík, draslík, zinek, fosfor aj.). Pro vysoký obsah železa uvítají tento pokrm i vegetariáni a lidé trpící chudokrevností.
Mgr. Zuzka Borkovcová
Komentář instruktora pohybu: Tím že jsou jáhly lehce stravitelné, můžete si tento pokrm dopřát před i po tréninku s odstupem alespoň jedné hodinky. Energetická hodnota 1 650 kJ odpovídá např. energetickému výdeji při kruhovém tréninku po dobu 60 min (orientační odhad pro 80ti kilovou osobu).
MUDr. Martin Matoulek, PhD.
Komentář lékaře: Nemusíte se bát mít tento pokrm jako hlavní jídlo ani v redukčním režimu. Přestože se může zdát energetická hodnota 1650 kJ pro někoho hodně – oproti typicky české kuchyni je to spíše méně. Hlavně však rizoto nepřisolujte, což často vídáme u těchto pokrmů.
Nechte se inspirovat dalšími recepty!
Přečtěte si také další články
- Nejdůležitější stavební kameny jídelníčku
- Letní jídelníček: Obědy a večeře
- Letní jídelníček: Nejlepší svačiny
- Správná redukční dieta
- Diagnostika obezity
Registrujte se do Klubu Žij zdravě a získejte spoustu výhod!
Recept určitě vyzkouším. Máslo bych olejem nenahrazovala, myslím že s máslem jsou jídla chutnější...
dětem to moc nechutná
..naprosto nechápu,jak toto někdo může jíst když to nemá žádnou chuť? ...tot nazývat rizotem je nesmysl...
Mno, kdybyste máslo nahradili něčím jiným (rostlinným olejem, margarínem...), bylo by to ještě o něco zdravější a asi i levnější :).