Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Jak o Velikonocích nepřibrat


Velikonoční svátky mohou být dobrou příležitostí, jak ozdravit svůj jídelníček. S přicházejícím jarem se začíná objevovat více druhů zeleniny a také zelené natě, které přinášejí do výživy člověka řadu důležitých látek. Tradiční velikonoční pokrmy z vajec, velikonoční nádivka a sladká jídla lze připravit tak, aby neutrpěla štíhlá linie a abychom vylepšili své stravování.

Velikonoční vajíčka

Vejce bývají často zatracovaná a mnozí lidé se obávají jejich konzumace. Důvodem jsou především obavy z cholesterolu, který je obsažený v žloutku. Pravda o vejcích je ale trochu jiná. Tuk obsažený ve vejcích (zejména ve žloutku) je tvořen převážně prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Velká část tuků patří po chemické stránce mezi fosfolipidy. Fosfolipidy jsou nepostradatelné, protože jsou součástí všech buněčných membrán. Mají také velký význam pro nervovou a mozkovou tkáň a pro metabolizmus cholesterolu.

Ti, kdo se léčí s vysokou hladinou cholesterolu nebo dodržují redukční režim, by měli upřednostňovat především bílky. V praxi to znamená, že vaječnou omeletu nebo nádivku připravíte z 1 celého vejce a dvou bílků, ze zbývajících žloutků můžete upéct třeba piškotový dort. Při tepelné úpravě vajec se pouze vyhněte smažení na tuku, protože přídavek tuku výrazně zvyšuje výslednou energetickou hodnotu a zhoršuje stravitelnost vajec.

Velikonoční nádivka

Do tradiční velikonoční nádivky neodmyslitelně patří zelené natě. Zelené natě jsou bohaté především na vitamín A a C, ve významném množství je zastoupen i vápník a železo. Využitelnost těchto minerálních látek je však nízká. Zelené natě se  hodí i k ochucení tvarohových pomazánek, polévek, k posypání na chléb, do zapékaných jídel apod.

Při přípravě velikonoční nádivky se řiďte jednoduchým pravidlem – co nejméně tuku. To znamená především výběr libového masa (např. uzeného kuřecího masa) a šetřete tukem při vymazávání zapékací nádoby.

Sladká výslužka

K Velikonocům patří také dorty a další sladké pečivo. Pro letošní rok si zapovězte dorty s máslovým krémem a vyzkoušejte piškotový dort s pudinkovým krémem, ovocem a želatinou nebo tvarohový dort s ovocem. Pro koledníky namísto bonbonů a lízátek připravte perníčky z celozrnné mouky. Uvidíte, jak je potěšíte.

Piškotový dort s ovocem

1 piškotový dortový korpus, rybízová zavařenina, 1 balíček želé, 1 broskvový kompot, jahody nebo kuličky hroznového vína

Piškotový korpus rozřízneme a pomažeme džemem. Džemem pomažeme také vrchní část dortového korpusu. Po okraji rozložíme půlky okapaných broskví a do středu dáme jahody nebo hroznové víno. Podle návodu připravíme želatinu, nalijeme na ovoce a dáme do chladničky ztuhnout

Borůvkový tvarohový dort

500 g mražených borůvek, 500 g netučného měkkého tvarohu, 200 ml polotučného mléka, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce želatiny, 1 balíček dětských piškotů, nízkotučná šlehačka ve spreji na ozdobení

Mléko trochu ohřejeme, dáme do něj želatinu a necháme trochu nabobtnat. Tvaroh, cukr, vanilkový cukr a rozpuštěnou želatinu ušleháme do hladkého krému. Oddělíme polovinu krému a všleháme do něj rozmražené borůvky. Dno dortové formy vyložíme piškoty, na ně dáme bílý krém a opět vrstvu piškotů. Následuje borůvková vrstva, do které nepravidelně zapícháme zbývající piškoty. V lednici necháme ztuhnout a před podáváním zdobíme šlehačkou.

Inspirace jídelníčkem našich předků

Pro letošní rok se také inspirujte jídelníčkem našich předků a zařaďte do svého jídelníčku naklíčené luštěniny a obiloviny. Příkladem takového pokrmu je pučálka a pražmo. Pučálka se připravuje z naklíčeného hrachu, který se pak opraží na malém množství másla a ochutí solí a pepřem. Možností je i sladká varianta s cukrem a skořicí. Pražma se připravuje stejným způsobem, ale jako surovina se používají naklíčená obilná zrna.

Autor: PhDr. Karolína Hlavatá, nutriční terapeutka

Registrujte se do Klubu Žij zdravě a získejte spoustu výhod!



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce