Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Konzultace s nutriční terapeutkou

Konzultace stravování s nutriční terapeutkou obvykle následuje po vstupní návštěvě obezitologické ambulance. Velká část přicházejících pacientů již v životě vyzkoušela různé typy diet, přečetla různé publikace i články – a pak má takový pacient samozřejmě pocit, že již vše důležité zná.

Nejdůležitější věcí, kterou pacient pro první konzultaci s nutriční terapeutkou potřebuje, je pečlivý a „upřímný“ zápis svého jídelníčku. Je třeba zapisovat cca 14 dní vše, co člověk sní a vypije. Ideální je upřesnit konzumované pokrmy a potraviny, zapsat čas a také odměřit snědené množství. Zápis jídelníčku je třeba provádět hned při jídle a zapisovat opravdu reálně vše tak, jak je to konzumováno a neměnit své současné stravování. Pečlivý zápis nám dokáže poskytnout mnoho informací, které potřebujeme, abychom se společně s pacientem dohodli na konkrétních změnách a doporučeních.

Díky zápisu jídelníčku nutriční terapeutka zjistí.

  • jaké potraviny a pokrmy si pacient vybírá a co mu chutná, co má rád,
  • co je v jídelníčku spíše výjimečně, co v něm chybí úplně,
  • jaké technologické úpravy pacient preferuje,
  • jak velké porce konzumuje, jak je jeho stravování rozloženo během dne,
  • jaké nápoje jsou součástí jeho pitného režimu a v jakém množství.

Toto stravování je porovnáváno se zásadami racionálního stravování, společně s pacientem se snaží terapeutka vytipovat, kde přijímá nejvíce „zbytečných“ prázdných kalorií. Hledáme možnosti, jak snížit energetický příjem o cca 1000-2000 kJ. Může se jednat např. o omezení pití sladkých nápojů, výměnu tučných uzenin za libové, výměnu smažených pokrmů za opečené na malém množství tuku, výměnu smetanových mléčných výrobků za polotučné, apod. Vždy se jedná o diskusi. Výsledkem by mělo být řešení, které je pacient schopen dodržovat dlouhodobě.

Nutriční terapeutka v rámci rozhovoru s pacientem projde vhodné zdroje základních živin – sacharidů, bílkovin a tuků. Vysvětlí také, proč naše tělo potřebuje jednotlivé látky, že sacharidy najdeme nejenom v potravinách, které chutnají sladce, a také že se jednotlivé druhy sacharidových potravin liší dle obsahu vlákniny,  jež může pacientovi pomoci s prodloužením pocitu sytosti. Pomůže mu zjistit, jak má vybrat potraviny tak, aby se vyhnul výkyvům glykémie během dne. Ty mohou být důvodem chuti na sladké nebo také hladu. Vlastní kapitolou je velikost porcí. Velmi často lidé přichází bez zapsaného jídelníčku a ptají se: „Kolik vlastně a čeho já mám správně jíst?“. Očekávají konkrétní odpověď, kterou jim ale nemohu poskytnout, když neznám jejich současné stravování. Nejprve je potřeba posoudit současné konzumované porce a podle nich lze teprve doporučit, kolik a čeho je třeba jíst.

Terapeutka dokáže poradit také s vhodným rozložením jídel během dne. Někomu vyhovuje jíst pouze 3x denně, jiný se mezi hlavními jídly trápí hlady a bylo by pro něj vhodné zařadit mezi ně menší svačiny. Velmi často pacienti pociťují největší hlad navečer – po příchodu domů. Je potřeba také správně načasovat stravování vzhledem k pohybové aktivitě. Těsně před pohybem se najíst nemůžeme a sportovat nalačno je nevhodné (zvláště u pacientů s diabetem!).

Výsledkem konzultace s nutriční terapeutkou by měl být vždy jasný plán, o jakou změnu by se měl do příští konzultace či návštěvy lékaře pacient pokusit, aby se mu dařilo redukovat kilogramy. Každý jedinec je individuální, a proto je třeba danou změnu vyzkoušet  - pacient si „sám na sobě“ musí ověřit, jak mu která změna vyhovuje či nevyhovuje, zda necítí hlad, apod.

Přečtěte si také další články:




Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář
Po Út St Čt So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

jednodenní akce
vícedenní akce