Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Obezita je nemoc. O krásu jde až v druhé řadě

Přes osvětu, módní trendy i značné medicínské pokroky je obezita zdravotním a společenským problémem charakteru celosvětové epidemie. V ČR se obezita vyskytuje u 20-25% populace. Obezitu můžeme definovat jako zvýšenou tělesnou hmotnost vzhledem k výšce, která je způsobena větším podílem tělesného tuku.

Kde hledat příčinu

Genetické faktory se podílejí až z 50 % na vývoji obezity. Týkají se jak regulace příjmu potravy, tak oblasti regulace výdeje energie. Pro prapředky bylo výhodou, že jejich organismus uměl v době dostatku lépe využít potravu a uložit energii v podobě tuků do zásoby. Tak měl jedinec větší šanci, že přežije strádání hladomoru. Teprve několik posledních desetiletí žije Evropa a Amerika v nadbytku dostupných, levných a kaloricky vydatných potravin. A ke všemu se málo hýbeme. Nicméně „gen obezity“ se stále ještě hledá. Tzv. FTO gen, ke kterému se před několika lety upírala pozornost jak odborné, tak laické veřejnosti, se ze současného pohledu nezdá být příliš významný pro vznik obezity. Základním faktem, který má však mnoho rozličných důvodů, je nepoměr mezi příjmem a výdejem energie, která se ukládá v podobě tuku.

Podstatné je být fit

Každý trochu informovaný sportovní trenér ví, že svaly jsou těžší než tuk a že jedinec se silnější kostrou a „vysportovaným“ svalstvem může vážit více, než člověk s gracilní kostrou, ochablými svaly a určitým (nikoli nevýznamným) množstvím tuku v těle. Samotná hmotnost není právě objektivním kritériem nadváhy či mírné obezity, pokud se nebere v potaz celková stavba těla. Uznávaným kritériem obezity je v současnosti tzv. body mass index (BMI, norma obvykle mezi 19 až 25 kg/m2). Zcela zásadní je BMI pro posuzování obezity (BMI nad 30 kg/m2), úspěšnosti její léčby, ev. slouží jako kritérium k včasnému chirurgickému řešení, což může být těžká obezita s BMI nad 40 kg/m2 . Pokud má člověk s mírnou nadváhou vypracované svalstvo, je na tom zdravotně lépe než štíhlý jedinec s ochablým svalstvem.

Záleží i na rozložení tuku

V současnosti je známo, že tuk uložený v břišní dutině má jiné vlastnosti než podkožní tuk. „Pivní“ bříško, neboli obezita typu jablko (androidní neboli mužský typ obezity, který se však vyskytuje i u žen) je spojena se zvýšeným rizikem mnoha dalších chorob, zejména srdečně-cévních. Při 80 cm u žen a 94 cm u mužů je vhodné zpozornět, nad 88 a 102 cm je nutné léčebně zasáhnout. Tuk na hýždích a stehnech nemá tak negativní vliv na zdravotní stav jako ten v břiše.

Autor: MUDr. Marta Šimůnková



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce