Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Obezita a krevní tuky

Laboratorní vyšetření některých tuků patří mezi základní biochemická vyšetření, která se pacientům stanovují pravidelně. Největší význam má stanovení cholesterolu a triglyceridů.


Cholesterol

Cholesterol je látka tukové povahy, která je součástí každé naší buňky. Převážná část cholesterolu pochází z vlastní produkce játry, jen malé množství přijímáme z potravy. Je důležitou stavební jednotkou buněčných membrán a navíc se z něj vyrábí mnoho různých dalších látek (např. hormony). Cholesterol je tedy pro organizmus nepostradatelný, ale v nadbytečném množství nám velmi škodí. Jeho zvýšená hladina v krvi je důležitým rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy (kornatění tepen). Ty pak mohou vyústit ve velmi závažná civilizační onemocnění, která patří mezi nejčastější příčinu úmrtí v České republice (např. ischemická choroba srdeční  - srdeční infarkt a cévní mozková příhoda – mozková mrtvice). Cholesterol (stejně jako ostatní krevní tuky) je v těle přenášen pomocí částeček, kterým říkáme lipoproteiny. Jsou složeny z tuků a bílkovin. Cholesterol, který se naváže na takový lipoprotein a vytvoří s ním jeden komplex, pak vlastně rozlišujeme podle jeho „přenašeče“.  A právě vzájemný poměr těchto dvou základních součástí určuje některé jejich fyzikální vlastnosti, podle kterých je můžeme rozlišovat. Není tedy pro lékaře důležitá jen hodnota celkového cholesterolu, ale právě poměr dvou základních složek.

Pokud lipoprotein obsahuje více tuků než bílkovin, pak má nižší hustotu než voda a označujeme jej jako LDL-cholesterol (low density lipoprotein = lipoprotein o nízké hustotě), LDL cholesterol („zlý cholesterol“) považujeme za škodlivý, protože jeho vysoká koncentrace zvyšuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. V této formě je cholesterol transportován cévním řečištěm z jater do periferních tkání. Tam se ukládá do cévní stěny, vzniká tak tzv. sklerotický plát.  Tím cévy ztrácejí svou pružnost. Prostor pro průtok krve postupně zužuje, až může dojít k úplnému ucpání a vniká například srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.

Pokud však lipoprotein obsahuje více bílkovin a méně tuku, má vyšší hustotu než voda, nazýváme ho HDL-cholesterol (high density lipoprotein = lipoprotein o vysoké hustotě). Tento HDL cholesterol („hodný cholesterol“) je pro nás naopak příznivý. Pokud je ho v organismu dostatek, vyrovnává škodlivý efekt ostatních tuků a má naopak ochrannou funkci, neboť krev zbavuje nadbytečného cholesterolu (odvádí ho zpět do jater, kde je metabolizován).

Triglyceridy

Triglyceridy  (Triacylglyceroly) hrají důležitou roli v metabolismu jako zdroje energie. Obsahují více než dvojnásobek energie (cca 40 kJ/g) oproti sacharidům a bílkovinám. Ve střevech se triacylglyceroly štěpí na menší částečky při procesu nazývaném lipolýza. Tyto malé částečky se následně přesouvají do nitra střevních buněk a v nich se opět sestavují a společně s cholesterolem a bílkovinami, aby pak mohly být lymfatickými cévami transportovány do velkých žil blízko srdce. V průběhu je mohou různé tkáně zachycovat a uvolňovat z nich triacylglyceroly jakožto zdroje energie. Nejvíce se skladují v tukových a jaterních buňkách. Hladinu triglyceridů můžeme mnohem více ovlivnit svým životním stylem (správnou stravou a dostatečnou pohybovou aktivitou). Zvýšené hodnoty vídáme tedy především u obézních pacientů s metabolickým syndromem i u dalších metabolických onemocnění, jako je např. cukrovka. Na rozdíl od vysoké hladiny cholesterolu má vysoké hladiny triglyceridů na podkladě genetického onemocnění pouze zanedbatelné procento pacientů.

Jaké jsou normální hodnoty tuků v krvi?

Každá laboratoř má stanovené „normálové hodnoty“. Hodnoty se mohou velmi nepatrně odlišovat. Pro informaci uvádíme hodnoty používané ve VFN Praha 2.

Parametr

Normální hodnota

Celkový cholesterol

< 5,2 mmol / l

HDL cholesterol

> 1,2 mmol / l

LDL cholesterol

< 3,0 mmol / l

Triglyceridy

< 1,7 mmol / l

Jelikož genetické faktory zatím nedokážeme ovlivnit, spočívá primární i sekundární prevence především ve zdravém životním stylu. Důležitá je strava s nízkým množstvím celkového tuků a cholesterolu, dále v optimální skladbě stravy (vysoký obsah vlákniny, převaha tuků rostlinného původu s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin – omega-3 a omega 6).  Pokud změny životního stylu nestačí nebo pokud je podkladem genetické onemocnění, předepisujeme pacientům léky, které jsou na hladiny těchto tuků velmi účinné.

MUDr. Šárka Svobodová, Ph.D., III. Interní klinika VFN Praha  a 1. LF UK Praha

 

Také by vás mohlo zajímat:



Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář
Po Út St Čt So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

jednodenní akce
vícedenní akce