Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

Glykemický index

Glykemický index (GI) je definovaný jako plocha pod křivkou glykémií během dvou hodin po požití potraviny. Základní jednotkou je reakce hladiny glykémie na pozřenou čistou glukózu. Pro lepší porozumění charakterizuje zvýšení hladiny cukru po požití určité potraviny. Glukóza má GI 100, potraviny s nižším GI než 100 způsobují pomalejší vstřebávání glukózy z potravy do krve. Potraviny s vyšším GI než 100 se z tenkého střeva vstřebávají rychleji, než čistá glukóza.

Z potravin s nižším GI dovede tělo lépe využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují s výhodou delšího zpracování. Tyto potraviny nezatěžují organismus velkými výkyvy hladiny glykémie, které mohou zhoršovat  kompenzaci diabetu mellitu 2. typu.

Autor: MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Spočítejte si BMI

BMI Kalkulátor
 
Váha - ilustrační foto
Kalendář jednodenní akce
vícedenní akce